Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvrat v USA? Trump rezignuje, tvrdí politička

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington – Ve Spojených státech by velmi brzy mohlo dojít k dramatickému obratu. Přední demokratka, senátorka působící v justičním výboru naznačuje, že by prezident Donald Trump mohl rezignovat na svou funkci. Podle serveru Independent politička „naznačila, že ví víc, než může v tuto chvíli říci“.

Podle demokratky Trump bude muset svůj post brzy opustit. Feinsteinová tvrdí, že by mohl sám skončit předtím, než k tomu bude donucen. Připomíná, že demonstranti z Los Angeles, kteří kritizují Trumpa, už vznesli dotaz, proč Kongres nedělá víc, aby ho odstranil z funkce.

„Víme, že každý den porušuje zákon," řekli prý demonstranti 83leté zkušené političce. „Má zjevné kontakty s Ruskem. Je tu tolik věcí, které dělá a které jsou protiústavní. Jak ho dostanete pryč?“ zajímalo účastníky protestu.

Feinsteinová, která sedí v justičním výboru, naznačila, že by mohla vědět víc, než je schopna teď říci. „Máme mnoho lidí, kteří se na to dívají. Myslím, že brzy sám odejde,“ uvedla a připomněla několik potenciálních střetů zájmů obklopujících Trumpovo obchodní impérium. Odmítla ale říci, zda tím myslí, že se prezident dopustil něčeho, co bylo hodné obžaloby. „Na to právě teď nemohu odpovědět,“ uvedla.

Poukázala však na nedávnou cestu synů Trumpa Donalda Jr. a Erica do Dubaje, kde otevírali nový golfový klub. „Myslím, že když pošle syny do jiné země, aby uzavírali dohody pro jeho společnosti, a pak to pokryje z vládních výdajů – takové vládní výdaje by neměly být povoleny,“ uvedla

„Pracujeme na návrhu zákona, který by... Pracujeme na několika zákonech, které se zabývají střetem zájmů,“ dodala.

Feinsteinová není první, která mluví o tom, že by se miliardář mohl rozhodnout opustit Bílý dům z vlastního popudu. Levicový filmař a sociální komentátor Michael Moore, který předpověděl, že Trump vyhraje volby v době, kdy tomu téměř nikdo nevěřil, nesprávně odhadoval, že by mohl sám skončit ještě před jeho uvedením do úřadu.

Několik komentátorů pak předpovídalo, že Trump bude v určitém okamžiku odvolán. Zatím jediným prezidentem USA, který odstoupil, byl Richard Nixon. Tomu vaz zlomilo obvinění v souvislosti s kauzou Watergate. Prezidenti Andrew Johnson a Bill Clinton také čelili obvinění ze strany Sněmovny reprezentantů, ale oba byli Senátem osvobozeni.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.