Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se opřel do Turecka: Nepatří do EU. Erdogan to svými výroky dokazuje

Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem
Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prostějov - Ke slovním útokům tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na adresu Evropy se dnes vyjádřil také český prezident Miloš Zeman. Podle něj takové projevy jasně dokazují, že Turecko do EU nepatří.

Erdogan dnes prohlásil, že se Evropané nebudou moci nikde ve světě bezpečně pohybovat po ulicích, pokud Evropa nezmění svůj postoj. V úterý tvrdil, že je Evropa fašistická.

Zeman dnes prohlásil, že nedávno viděl karikaturu, na níž byla celá Evropa pokryta nápisy "zde sídlí nacisté". Podle něj je to po obsahové stránce nesmysl, ale karikatura vystihuje Erdoganův přístup.

"Myslím, že tento způsob komunikace je poněkud nešťastný a pouze dokazuje pravdivost mého dlouhodobého názoru, že Turecko nepatří do Evropské unie," míní Zeman.

Ankara také EU opakovaně vyhrožuje, že vypoví migrační dohodu z března 2016, která vedla k poklesu poštu uprchlíků, kteří připlouvají na ostrovy v Egejském moři. "Můj názor, který je možná cynický, je založen na tom, že Erdogan má v ruce jednu jedinou kartu, se kterou může hrát vůči Evropské unii, a tato karta se jmenuje tři miliony migrantů a otevření balkánské cesty se všemi důsledky, ke kterým by to vedlo. jenomže jakmile tuto kartu pustí z ruky, tak nebude mít s čím hrát," uvedl český prezident během návštěvy Olomouckého kraje.

Témata:  Miloš Zeman Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy