reklama

Vyšetřování nehody ukázalo, že Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Před osudným letem si také hledal na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení dveří kokpitu. Závěr tedy byl jasný – Lubitz spáchal sebevraždu a cestující vzal s sebou.

Podle státního zástupce Christopha Kumpa vyšetřování nepřineslo žádný důkaz o tom, že by měla být trestně stíhána nějaká žijící osoba. Podle něj žádný z lékařů neměl před nehodou důvod si myslet, že u Lubitze hrozí sebevražda. Ani jeho zaměstnavatel či úřad pro letectví neměly podle státního zástupce o takovém riziku povědomí.

Günter Lubitz, otec Andrease, však chce v pátek na tiskové konferenci v Berlíně – v den druhého výročí havárie - prezentovat své vlastní poznatky týkající se katastrofy. „Až do teď všichni věří teorii druhého pilota, který byl po dlouhou dobu v depresi, který úmyslně havaroval s letadlem v horách při plánovaném činu. Jsme přesvědčeni, že to není pravda,“ cituje otce server.

Jaké důkazy chce předložit, není jasné. S Günterem Lubitzem by měl vystoupit také novinář Tim van Beveren, který je titulován jako „mezinárodně uznávaný letecký expert". Ten tvrdí, že mnoho otázek zůstává nezodpovězených a že některé aspekty šetření byly zcela ignorovány.

Pozůstalým se ale plánovaná tisková konference vůbec nelíbí. Právník příbuzných obětí havárie řekl regionálním novinám Rheinische Post, že načasování Lubitzovy konference na den výročí je „velmi nepříjemné“.

„Udělat to přesně dva roky poté, co letadlo havarovalo, je nezodpovědné. Z pohledu jednotlivých obětí, je to necitlivé a pro mnohé z nich by to mohlo být traumatizující,“ řekl berlínský právník Elmar Giemulla. Dodal, že otec se snaží šířit teorii, která „zprostí jeho syna veškeré zodpovědnosti.“

„Jeho rodiče nepoznali, že má problém, a nechali ho dál létat. Nyní jsou to oni, kdo potřebuje pomoc, protože popírají fakta. Snaží se nás provokovat?“ zajímá Klause Radnera, který při pádu letadla přišel o dceru, jejího partnera a jejich dítě. „První katastrofou pro nás bylo, že jsme při tragédii přišli o naše milované. Druhou, že to někdo udělal úmyslně. Třetí katastrofou je chování Lubitzových rodičů a tahle tisková konference,“ dodal.

Rodiče Andrease Lubitze rozhněvali rodiny pozůstalých už loni, když u příležitosti prvního výročí tragédie umístili do novin oznámení připomínající jejich syna. Oznámení s názvem „Andreas“ ukazovalo fotografii usmívajícího se druhého pilota se zprávou: „Velmi nám chybíš, ale jsi a vždy zůstaneš v našich srdcích“. O ostatních obětech se ve vzpomínce vůbec nemluvilo.