Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings bylo zastaveno, na vině je pouze pilot

Airbus A320 společnosti Germanwings
Airbus A320 společnosti Germanwings
Foto: germanwings.com

Berlín - Úřady zastavily vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings z března 2015, zemřelo tehdy všech 115 lidí na palubě. Za katastrofu je zodpovědný pouze kopilot Andreas Lubitz (27), uvedl prokurátor.

"Vyšetřování nepřineslo žádný důkaz o tom, že by měla být trestně stíhána nějaká žijící osoba," řekl státní zástupce Christoph Kumpa. Podle něj žádný z lékařů neměl před nehodou důvod si myslet, že u Lubitze hrozí sebevražda. Ani jeho zaměstnavatel či úřad pro letectví neměly podle státního zástupce o takovém riziku povědomí.

Lubitz 24. března 2015 úmyslně navedl airbus na lince ze španělské Barcelony do Düsseldorfu do skalního masivu ve francouzských Alpách.

Němečtí vyšetřovatelé posléze zjistili, že Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Před osudným letem si také hledal na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení dveří kokpitu.

Část pozůstalých po obětech chtěla, aby trestní spoluodpovědnost za neštěstí nesli i lékaři psychicky nemocného pilota a letecká společnost.

Lufthansa krátce po nehodě přiznala, že Lubitz její leteckou školu v roce 2009 sám informoval o problémech s těžkými depresemi, když na několik měsíců přerušil výcvik. Ten ale pak dokončil a v září 2013 nastoupil k Germanwings.

Témata:  zřícení letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.