Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se snaží destabilizovat Západ, varuje šéf německé kontrarozvědky

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hannover - Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen se domnívá, že se Rusko snaží destabilizovat západní Evropu skrze kybernetické útoky i dezinformace.

Maassen dnes hovořil o nových nebezpečích špionáže, šíření dezinformací a destabilizace, které s sebou nese moderní technika. "Vidíme to při pohledu na Rusko ve vztahu k západní Evropě," uvedl na veletrhu výpočetní techniky CeBIT Hannoveru.

Jde podle něj jednak o útoky, které mají špionážní a sabotážní charakter. "Na druhé straně to jsou kampaně na ovlivnění veřejného mínění, ať už se odehrávají v reálném světě skrze lidi nebo v kybernetickém prostoru, skrze trolly či vlastní média," poznamenal Maassen, který stojí v čele Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV).

Připomněl útoky z minulosti, kterým v Německu čelil například Spolkový sněm nebo Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Německé tajné služby jsou přesvědčeny, že za nimi stály ruské skupiny.

Maassen považuje za možné, že se Rusko svými zásahy pokusí ovlivnit i letošní volby do Spolkového sněmu. Záleží podle něj na tom, jestli k tomu bude v Moskvě politická vůle.

Témata:  Německo Rusko EU hacker hackeři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy