Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Londýna byl náš voják, tvrdí Islámský stát

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Londýn - Islámský stát (IS) se dnes přihlásil ke středečnímu útoku v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters. IS se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci v západním světě podniknou.

"Útočník, který včera (ve středu) udeřil před britským parlamentem v Londýně, byl vojákem Islámského státu. Uskutečnil operaci na výzvu k útokům na občany koaličních zemí (bojujících proti IS)," uvedlo hnutí v prohlášení zveřejněném agenturou Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají. Jméno útočníka IS nezveřejnil.

Při útoku, který podle premiérky Theresy Mayové provedl britský občan, zahynuli tři lidé, dva chodci a policista, dalších zhruba 40 lidí utrpělo zranění. Atentátníka policie zastřelila.

Terorista podle britské policie zřejmě jednal sám pod vlivem islámského terorismu.  Ačkoli byl útočník před několika lety v hledáčku tajných služeb, nyní za hrozbu podle Mayové již považován nebyl.

Policie nyní prověřuje útočníkovu minulost a také jeho styky. Na několika místech v zemi zásahové jednotky provedly v noci na dnešek razie, mimo jiné i v Birminghamu. Spekuluje se, že zde útočník bydlel a že z tohoto města pocházel i automobil, který k činu použil. Tyto informace ale úřady dosud nepotvrdily. Oznámeno nicméně bylo, že policie zadržela osm lidí.

Mezi oběťmi útoku je 48letý policista Keith Palmer, který hlídkoval u parlamentu, a 43letá Aysha Fradeová původem ze Španělska, která v Británii dlouhodobě žila. Identita třetí oběti, muže, oznámena nebyla. Původně úřady udávaly pět mrtvých včetně teroristy, dnes policie bilanci opravila na čtyři zabité včetně útočníka.

Britové i obyvatelé Londýna po útoku vyjadřují na sociálních sítích soustrast s oběťmi a městem a prohlašují, že se podobnými činy nenechají zlomit. O nezlomnosti hovořil i londýnský starosta Sadiq Khan, který vyzval k účasti na večerním pietním shromáždění na Trafalgarském náměstí.

Témata:  Islámský stát Velká Británie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy