Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uganda zažívá migrační krizi. Denně přichází 3000 lidí

Uganda, ilustrační foto
Uganda, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kampala - Uganda zažívá vážnou uprchlickou krizi, protože do země podle OSN každý den proudí na 3000 uprchlíků z Jižního Súdánu. Někteří nově příchozí běženci žijí pod plachtami, na které žhne slunce. Začínají se potýkat s nedostatkem potravin a pitné vody. 60 procent uprchlíků tvoří děti.

Oznámili to v dnešním prohlášení Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi a ugandská vláda. Od loňského července přišlo z Jižního Súdánu do Ugandy více než 570.000 uprchlíků. Do poloviny letošního roku by jich podle odhadů mohlo být více než milion.

"Nacházíme se v bodě zlomu. Uganda se s největší migrační v krizí v Africe sama nevyrovná... Nedostatek mezinárodní pozornosti vůči jihosúdánským uprchlíkům má velmi špatný dopad na nejzranitelnější lidi na světě, kteří v tuto chvíli akutně potřebují pomoc," upozorňuje se v prohlášení.

Uprchlíci začali přicházet do Ugandy poté, co v Jižním Súdánu v roce 2013 vypukla občanská válka. Jižní Súdán od té doby opustilo více než 1,6 milionu lidí. Ještě více jihosúdánských uprchlíků začalo do Ugandy přicházet poté, co loni v červenci v jihosúdánském hlavním městě Jubě vypukly nepokoje. Takto vysoký počet uprchlíků však podle ugandského premiéra Ruhakany Rugundy představuje pro ugandské služby a infrastrukturu velkou zátěž.

"Nadále vítáme naše potřebné sousedy, ale opravdu potřebujeme mezinárodní pomoc, situace totiž začíná být kritická," oznámil Rugunda s tím, že na pomoc uprchlíkům v Ugandě je letos zapotřebí více než 250 milionů dolarů (6,3 miliardy Kč).

Pokud do Ugandy do června nebude vyslána další potravinová pomoc, budou se běženci podle Světového potravinového programu potýkat se značným nedostatkem jídla, oznámil ugandský ministr Musa Ecweru, který má na starosti uprchlickou krizi. Uprchlíci, kteří jsou v Ugandě již několik měsíců, by se tak podle něj mohli ocitnout v situaci, kdy budou postupně dostávat měně přídělů potravin. "Tíha situace je neúnosná, ale nemáme na výběr. Nemůžeme uzavřít hranice. To by bylo naprosto nelidské," uvedl Ecweru.

Témata:  uprchlíci Uganda Jižní Súdán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy