reklama

Pod deklaraci se podepsala Argentina, Brazílie, Chile, Guatemala, Honduras, Kanada, Kolumbie, Kostarika, Mexiko, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay a USA.

Společné prohlášení zveřejnily mexická a brazilská diplomacie. "Region nemůže zůstat netečný k tomu, co se ve Venezuele děje," prohlásil šéf mexické diplomacie Luis Videgaray.

Dokument vybízí vládu prezidenta Nicoláse Madury k dialogu s opozicí a k uznání legitimity rozhodnutí parlamentu, ve kterém má opozice od volebního vítězství v roce 2015 většinu. Připomnělo Caracasu význam dělby moci, respektování právního státu a demokratických osob. Pohrozilo také pozastavením členských práv Venezuely v organizaci, ale až jako krajním řešením, budou-li všechny ostatní možnosti vyčerpány.

Prezidentské volby se ve Venezuele mají odehrát v roce 2018. Místní volby, které se měly konat koncem loňského roku, byly přeloženy na letošní rok, aniž by byl určen jejich termín.

Země prožívá hlubokou krizi, kterou ještě zhoršují zásahy socialistické vlády autoritářského prezidenta Madura. Vláda se nedostatek potravin snaží řešit přídělovým systémem, který se však týká jen asi 30 procent ze 30 milionů obyvatel země. V posledním roce zažívá Venezuela i krizi politickou. V parlamentu má přes rok většinu koalice stran opozičních vůči vládě, fungování parlamentu ale de facto blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi.