Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko nehodlá brát zpět uprchlíky ze severní Evropy. Další vlna migrantů nás položí, vzkazuje

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – Řecko vzkazuje Evropě, že nebude zpět přijímat uprchlíky ze severní Evropy. Tamní ministr zahraničí také varuje, že další vlna uprchlíků, která by mohla přijít v létě, zemi zřejmě položí na lopatky. Jeho slova cituje server Politico.

Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias uvedl, že jeho země nemá dostatečnou kapacitu ani finanční prostředky, aby vzala zpět uprchlíky z Německa a dalších zemích severní Evropy.

„Některé země Evropské unie si myslí, že mohou používat Itálii a Řecko jako uzavřené krabice, kde mohou být skladováni uprchlíci,“ řekl Kotzias v rozhovoru pro deník Die Welt, který byl zveřejněn ve čtvrtek.

Jeho slova souvisí s oznámením německého ministra vnitra Thomase de Maizièra o tom, že poté, co se zlepšil azylový systém v zemi, Německo vrátí odmítnuté žadatele o azyl do Řecka. Německo zastavilo deportace do Řecka v roce 2011.

Evropská komise rovněž navrhuje opětovné zavedení tzv. Dublinkých pravidel, podle kterých by uprchlíci museli žádat o azyl v zemi, kde poprvé vstoupili do Evropy, uvádí Politico.

„To není evropské myšlení,“ varoval Kotzias před setkáním se svým německým kolegou Sigmarem Gabrielem, ke kterému dojde ve čtvrtek v Aténách. „Řecko prokázalo velkou lidskost v přijímání uprchlíků. Ale nová vlna uprchlíků letos v létě by nás mohla přemoci. Řecko je na hranici svých možností,“ varoval a vyzval členské země EU k větší podpoře při řešení uprchlické krize.

Během uplynulého roku do Řecka přišly desítky tisíc uprchlíků. Jen v prvních měsících roku 2017 do země přijely další 3000 migrantů.

Témata:  Řecko uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy