Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj mezi Trumpem mladším a Khanem: Muslimský starosta Londýna vrací útok

Sadiq Khan
Sadiq Khan
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn/Washington – Donald Trump mladší vyvolal pořádný poprask, když v souvislosti se středečním útokem před budovou britského parlamentu kritizoval muslimského starostu Londýna Sadiqa Khana za jeho slova o tom, že hrozba terorismu se stala nedílnou součástí velkoměst. Problém je, že Khanův výrok je více než půl roku starý a byl pronesen v jiném kontextu. A muslimský politik teď Trumpovi vrátil úder.

„To si ze mě děláte srandu?! Teroristické útoky jsou součástí života ve velkoměstech, říká londýnský starosta Sadiq Khan," napsal Trump mladší na twitteru s odkazem na článek listu The Independent. Zmíněný rozhovor s Khanem vznikl loni v září v době, kdy se chystal po třech bombových útocích v New Yorku a okolí sejít s newyorským starostou Billem De Blasiem. 

Trump za svůj příspěvek sklidil ostrou kritiku. K tweetu se vyjádřil i sám Khan. „Nebudu reagovat na tweet od Donalda Trumpa Jr., v průběhu posledních 24 hodin jsem dělal mnohem důležitější věci,“ řekl pro CNN Khan.

Uvedl, také, že po celém Londýně bude působit zvýšený počet policistů. Starosta však zároveň trvá na tom, že Londýn je „nejbezpečnější globální město na světě.“

Vyzval také nejen Londýňany k účasti na večerním pietním shromáždění na Trafalgarském náměstí. Teroristé podle jeho mínění chtějí útočit na Londýn, protože jeho občané nejen že se navzájem tolerují bez ohledu na náboženství, ale „respektují, přijímají a oslavují“ jeden druhého.

Khan, který se stal prvním muslimským starostou hlavního města v západní Evropě také odkázal na svou víru. „Jako starosta Londýna jsem si do této práce přinesl mnoho zkušeností – včetně víry, ke které se hlásím, a zkušeností, které jsem získal, když jsem vyrůstal v nejlepším městě světa,“ cituje jeho slova server Independent.

Témata:  Londýn Velká Británie Sadiq Khan Donald Trump junior

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy