Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zamotaná prezidentská volba? 43 procent Francouzů neví, koho bude volit

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - První kolo prezidentských voleb ve Francii proběhne 23. dubna a druhé 7. května. Byť se tedy hlasování blíží, přes 40 procent Francouzů stále není rozhodnuto, koho budou volit. Favoritem je centrista Emmanuel Macron.

Zhruba 43 procent voličů měsíc před prvním kolem prezidentských voleb ve Francii stále neví, komu nakonec dá svůj hlas. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu institutu Odoxa. "Úroveň nerozhodnutých voličů je naprosto výjimečná," uvedl institut Odoxa. Taková nejistota mezi voliči je podle institutu v historii voleb ve Francii bezprecedentní.

Obavy z možného vítězství Le Penové, která stojí v čele protiunijní, protipřistěhovalecké a krajně pravicové Národní fronty (FN), neskrývají investoři.

Průzkum rovněž ukázal, že voliči Le Penové a kandidáta republikánské pravice Françoise Fillona mají ve svém výběru jasněji než příznivci levicových kandidátů, tedy vládního socialisty Benoita Hamona a radikála Jean-Luca Mélenchona. Fillonovy naděje ale komplikuje jeho aféra s problematickými odměnami pro manželku.

Dát hlas Le Penové chce v každém případě 60 procent těch, kteří uvedli, že šéfku FN budou volit. U Fillona je to 57 procent. V případě Macrona je to 47 procent, Mélenchona 44 procent a Hamona 40 procent.

Témata:  průzkumy Francie Marine Le Pen volby ve Francii Emmanuel Macron François Fillon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy