Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útoku v Londýně byli zraněni turisté z více než desítky zemí

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Londýn - Britská policie dnes zveřejnila upřesněnou bilanci středečního teroristického útoku v Londýně. Zranění utrpěli lidé z více než desítky zemí světa. Mezi čtyřmi oběťmi atentátu jsou tři Britové a Američan.

Pátým mrtvým v důsledku středečního incidentu je útočník, kterého policie na místě zastřelila.

Mezi padesátkou zraněných byli kromě Britů také tři studenti z Francie, dva Rumuni, čtyři Jihokorejci, dva Řekové a po jedné osobě z Německa, Polska, Irska, Číny, Itálie a Spojených států.

Žena, kterou náraz vozu řízeného britským teroristou Khalidem Masoodem smetl z Westminsterského mostu do vod Temže, byla Andreea Cristeaová z rumunského města Constantsa. Rumunské velvyslanectví v Londýně dnes uvedlo, že její zdravotní stav se začíná zlepšovat, je ale nadále vážný.

Druhým zraněným Rumunem byl její přítel Andrei Burnaz, kterého už z nemocnice propustili. Podle britského tisku vyrazil pár do Londýna na výlet a Burnaz se chystal Cristeaovou v osudný den požádat o ruku.

Šest lidí stále zůstává po středečním útoku v kritickém stavu. Dva z nich podle zástupce policie Marka Rowleyho utrpěli zranění, která je přímo ohrožují na životě. Zraněné v nemocnici King's College Hospital dnes navštívil mimo jiné britský princ Charles. Setkal se rovněž se zdravotníky.

Jako oběti středečního atentátu úřady už dříve identifikovaly 48letého policistu Keithe Palmera, kterého útočník pobodal u parlamentu, 43letou Britku španělského původu Ayshu Fradeovou, která byla učitelkou španělštiny a po mostě nad Temží spěchala vyzvednout své dcery ze školy, a 54letého amerického turistu Kurta Cochrana, který cestou po Evropě slavil s manželkou 25. výročí svatby.

Čtvrtou obětí je 75letý důchodce Leslie Rhodes z Claphamu na jihu Londýna, oznámila dnes policie. Dříve se živil jako umývač oken. Svým zraněním Rhodes podlehl v nemocnici ve čtvrtek večer.

Témata:  Velká Británie Král Charles III. teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy