reklama

Podle amerických médií se oproti prezidentově očekávání odpor proti jeho návrhu zvyšuje a stále více poslanců odmítá zrušení Obamacare.

Dnešní sněmovní schůze skončila, kdy bude jednání pokračovat, není zatím známo. Podle listu The Washington Post se Trumpův návrh v nynější podobě v programu Sněmovny reprezentantů už neobjeví. "Trump se prý k Obamacare někdy letos vrátí," napsal list s odvoláním na informace z Bílého domu.

V USA je dnes kolem 155 milionů Američanů pojištěno přes pojistné plány zaměstnavatelů, 70 milionů využívá program Medicaid pro sociálně slabé, 56 milionů je napojeno na pojištění Medicare určené seniorům a postiženým. Dalších kolem 15 milionů Američanů využívá služeb armádních pojišťoven, 12 milionů nakoupilo zdravotní pojistku ve vládou subvencované online nabídce.

Zhruba devět milionů amerických občanů si pořídilo zdravotní pojistku individuálně a šest milionů je zapojeno do studentských a menšinových programů. Osmadvacet milionů lidí žádnou pojistku nemá.

Celkový počet pojistných smluv převyšuje počet obyvatel USA, protože někteří Američané mají dvě i více zdravotních pojistek. Následují charakteristiky dvou diskutovaných pojistných plánů a soupis výhod a nevýhod Trumpova programu.

Smyslem Obamacare bylo zpřístupnit zdravotní pojištění co největšímu počtu Američanů, což se do značné míry i za cenu cenových výkyvů podařilo: za posledních šest let získalo k pojištění přístup nově 20 milionů lidí.

Obamacare ukládá zdravotním pojišťovnám, aby bezplatně zajišťovaly řadu základních služeb krytých z federálních zdrojů. Jde například o první pomoc, hospitalizaci, péči o těhotné a nově narozené, o psychicky nemocné a drogově závislé, rehabilitaci, laboratorní testy, zdravotnickou prevenci, pediatrickou péči a zubní a oční prohlídky dětí.

Obamův zákon přikazuje většině zaměstnavatelů zprostředkovat pojištění zaměstnancům, kteří jsou naopak povinni nabídku využít. Program Obamacare rozšířil okruh lidí, kteří mohou využívat pojistný plán Medicaid. Dosáhnout na něj mohou osoby, jejichž výdělek dosahuje nanejvýš 138 procent částky uznané za hranici chudoby, což je nyní 16.640 dolarů (asi 416.000 korun) ročně na jednu osobu.

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan podle televize CNN informoval v Bílém domě Donalda Trumpa, že republikáni nemají ve sněmovně dostatek hlasů pro zrušení programu zdravotního pojištění prezidenta Baracka Obamy. Televizní stanice to oznámila s odvoláním na své parlamentní zdroje. Ryan se prý teď s Trumpem radí o dalším postupu.

Agentura Reuters nicméně napsala, že hlasování, které má o osudu systému Obamacare rozhodnout, se dnes uskuteční. Oproti původním předpokladům se prý má hlasovat dokonce o hodinu dříve, tedy ve 20:30 SEČ. Do té doby bude Bílý dům spolu s vedením sněmovny usilovně pracovat na získání potřebných hlasů.

Nepřehlednou situaci způsobily dramatické spory republikánských poslanců, kteří revidovaný reformní plán navrhovaný Trumpem odmítají. Viceprezident Mike Pence se podle Reuters na Kapitolu snaží vzpurné poslance přemluvit.