reklama

Sobotka to řekl novinářům po audienci u papeže. Návštěva by se mohla uskutečnit v červnu, kdy se bude konat pieta k 75. výročí vypálení obce Lidice nacisty, na kterou již papeže pozval prezident Miloš Zeman.

"Znovu jsem papeže pozval k návštěvě České republiky. Podpořil jsem tak snahu české diplomacie, která dlouhodobě usiluje o to, aby Českou republiku navštívil," uvedl premiér.

Pozvánku do Vatikánu již v polovině ledna odeslal Pražský hrad. Týkala se pietního aktu, kterým se letos v červnu bude připomínat výročí vypálení Lidic. "Byl by to dobrý signál. Pozvání tu je, jak ze strany prezidenta, tak ze strany předsedy vlády," dodal Sobotka.

Prezident Zeman zval papeže do České republiky již několikrát. V dubnu 2015 po přijetí ve Vatikánu Zeman uvedl, že František přijal pozvání k návštěvě České republiky a Velehradu "v blízké budoucnosti".

Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Přijel v září 2009 a sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi.