Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běloruská policie zasahuje proti demonstrantům v Minsku, zatkla desítky lidí

Bělorusko
Bělorusko
Foto: Pixabay

Minsk - Běloruská policie dnes zablokovala pochod stovek demonstrantů v centru Minska. Cestu jim musela zablokovat policejní vozidla.

Podle očitých svědků byly zatčeny desítky lidí, jsou mezi nimi údajně i novináři včetně místních zpravodajů stanice BBC. Do protestního protivládního pochodu, který minská radnice nepovolila, se podle agentury AP zapojilo kolem 700 lidí.

Už před zahájením pochodu policie vtrhla do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv. Zadrženo bylo 57 lidí včetně několika novinářů. V Brestu na jihozápadě země byl v noci na dnešek zatčen Uladzimir Njakljajev, jeden z hlavních opozičních vůdců a kandidát na prezidenta ve volbách plánovaných na rok 2010.

Opozice dnes po celé zemi pořádala mítinky a pochody, které byly protestem proti hospodářské a sociální politice režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Byly rovněž připomínkou 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky (BNR), které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru. Režim se k tradicím BNR nehlásí.

V Minsku se dnešní protestní akce uskutečnila pod názvem Pochod rozhořčených Bělorusů. "Demonstranty bijí, násilím je vytahují z davu, ženy vlečou za vlasy do přistavených autobusů," popsal západním novinářům dramatické střety v centru města demonstrant Aljaksandr Panamarjav. Dav skandoval "Dost" a "Hanba". Podle opozičního serveru Charta 97 a rozhlasové stanice Rádio Svoboda jdou počty zatčených do stovek.

Témata:  Bělorusko demonstrace v Bělorusku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy