Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové po výzvě Navalného demonstrují proti korupci

Demonstrace v Rusku
Demonstrace v Rusku
Foto: 1tv.ru

Moskva - Z ruského Dálného východu směřuje do západních oblastí země vlna demonstrací. Tou nedávným filmem o pohádkovém bohatství premiéra Dmitrije Medveděva odstartoval vůdce opozice Alexej Navalnyj

Jeho Fond boje s korupcí vyzval obyvatele nespokojené s poměry a rozmáhající se korupcí k protestům, které mají dnes zasáhnout až 80 ruských měst. Jen ve 20 z nich jsou demonstrace povoleny.

Podle moskevského rozhlasu už se protesty konaly ve Vladivostoku, Komsomolsku na Amuru, v Chabarovsku nebo v západosibiřském Barnaulu.

Stovky lidí si tam stěžovaly na nezaměstnanost, nízké důchody či neuspokojivé bytové podmínky. Ve Vladivostoku, kde se sešlo téměř 2000 lidí, zasahovali policisté a 30 aktivistů zadrželi. Zatýkání je hlášeno i z jiných míst.

Navalnyj, který chce napřesrok kandidovat v prezidentských volbách, vyzval k dnešním demonstracím krátce po zveřejnění filmu obviňujícího Medveděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu.

Premiér údajně disponuje ohromnými pozemky v elitních lokalitách, vlastní dvě jachty, byty v historických vilách nebo vinařství v Itálii. Film, který natočil Navalného Fond boje s korupcí, na internetu zhlédlo už přes 11 milionů uživatelů.

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy