Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politické vraždy v Rusku? Odpor je marný, něco zkrátka nesedí, varuje historik

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Způsob, kterým se Rusko podílí na vyšetřování vraždy bývalého poslance Státní dumy Denise Voroněnkova, ukáže, zda ruské tajné služby dokážou čelit i nepříjemným otázkám. Myslí si to historik Pavel Aptekar. V komentáři pro server Moscow Times poukázal na znepokojivé pozadí uvedeného zločinu.

Typický styl Kremlu

Ukrajinské úřady považují Voroněnkovu smrt jednoznačně za politický atentát, vysvětluje expert. Připomíná, že ukrajinský generální prokurátor Jurij Lutsenko o vraždě hovoří jako o demonstrativním odstranění svědka "v typicky kremelském stylu".

Voroněnkov se na Ukrajině stal známou osobou poté, co se v prosinci 2016 přestěhoval do Kyjeva a ukrajinským vyšetřovatelům poskytl výpověď v případě kauzy údajné velezrady bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče, poukazuje Aptekar.

Bývalý poslanec ruské Státní dumy tak předal kanceláři ukrajinského generálního prokurátora informace o účasti ruského státu a předních ruských politiků v událostech na Ukrajině na jaře 2014 a jejich plánech na anexi Krymského poloostrova, shrnuje historik.

"Jako svědkovi v kauze s nejvyšší prioritou ukrajinské úřady měly standardně Voroněnkovovi poskytnout osobní stráž," uvádí Aptekar. Připomíná, že tak ale neučinily, a proto si bývalý politik najal vlastního bodyguarda. Ten také zranil atentátníka, který později zemřel v nemocnici, píše odborník.

Ukrajinská státní stráž i ministerstvo vnitra shodně tvrdí, že neměly dostatek času, aby Voroněnkovovi ochranu přidělily, pokračuje expert. Dodává, že toto pouze přiživilo konspirační teorie o tajemných mezinárodních silách odhodlaných  odstranit nebezpečného svědka.

Ruští propagandisté mezitím obvinili z Voroněnkovovi vraždy ukrajinské a americké tajné služby, uvádí Aptekar. Doplňuje, že komentátoři v ruských médiích zase argumentují, že je příliš brzy, aby se dalo vyloučit také nepolitické pozadí zločinu.

V ruských médiích objevuje spojování Voroněnkovova s pochybným byznysem zahrnujícím nelegální převzetí firem a uplácení, poukazuje odborník. To má podle něj naznačit, že smrt exposlance může mohla být aktem pomsty jedné z jeho obětí.

Od Kupetova k Litviněnovi   

"Okolnosti vraždy jsou symbolické," tvrdí expert. Připomíná, že k ní došlo na výročí smrti Borise Berezovského a ten samý den se ruský prezident Vladimir Putin snažil podruhé shlédnout v moskevském Malém divadle hru "Poslední oběť", jelikož poprvé byl při představení vyrušen vraždou ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova.

Voroněnkovův případ a jeho vyšetřování tak podle Aptekara ukážou, jak hodlá ruský stát reagovat na možné obvinění ze zosnování politické vraždy. "Již od dvacátých let byly ruské tajné služby spojovány se zlověstnou, ačkoliv ne vždy prokázanou sérií únosů a politických vražd nepřátel státu," konstatuje historik. Dodává, že to začalo politiky Alexandrem Kupetovem a Symonem Petljurou, přičemž zatím posledními případy jsou spisovatel Zelimchan Jandarbijev a bývalý agent Alexandr Litviněnko.

Nejlepší způsob, jakým může Rusko prokázat svou nevinu v kauze vraždy Denise Voroněnkova, spočívá dle odborníka v aktivní pomoci Ukrajině vést otevřené a transparentní vyšetřování tohoto zločinu. "To se však zřejmě nestane," dodává Aptekar.     

Ruské tajné služby a jejich někdejší agenti totiž dnes řídí Rusko, zdůrazňuje historik. Dodává, že tyto osoby se nemusí znepokojovat ohrožením své vlastní pověsti či reputace celé země.

"Opar tajemna a všemocnosti, kterou se snaží zveličovat, generuje strach a vytváří dojem, že odpor je marný," konstatuje expert. Uzavírá tvrzením, že na ruském politickém trhu je toto cennější než reputace.

Témata:  Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy