Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pracovníci mexických médií žádají vyšetření vražd novinářů

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Reportéři, fotografové a další pracovníci médií demonstrovali v sobotu v mexických městech. Požadovali vyšetření vražd svých kolegů a celkové zlepšení ochrany novinářů v zemi.

Informoval o tom server televize teleSUR. Mexiko je považováno za nejnebezpečnější zemi Latinské Ameriky pro práci novinářů, jen v březnu tam byli zabiti tři pracovníci médií.

Poslední obětí z řad novinářů se ve čtvrtek stala Miroslava Breachová. Reportérka listu La Jornada zemřela při převozu do nemocnice, když ji osmi ranami zastřelili zatím neznámí útočníci. Protestující v hlavním městě dnes nesli její fotografie a měli ústa přelepená páskou. Akce nesla název "Už žádní mrtví novináři".

"Znal jsem Miroslavu 20 let a spolupracoval s ní na mnoha projektech," řekl zpravodaj listu La Jornada Ruben Villalpando, který přišel na demonstraci ve městě Ciudad Juárez. Vadí mu, že vláda a ministr spravedlnosti nejsou v ochraně médií aktivnější, přestože mají k dispozici samostatný orgán určený k tomuto účelu. Úřad speciálního žalobce pro zločiny proti svobodě projevu zatím podle teleSUR žádný případ nevyšetřoval.

"Žádáme pouze to, aby lidé pochopili, že když je někdo z nás napaden, zraněn či zabit, je tím napadeno právo společnosti na informace," uvedl podle listu El Heraldo de Chihuahua další demonstrující novinář. "Chceme pro naše kolegy jen jedno: spravedlnost," dodal.

Témata:  Mexiko novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy