reklama

Amriho sledovaly německé úřady opakovaně, loni v prosinci ale stejně spáchal útok na vánoční trh v Berlíně, při kterém zahynulo 12 lidí a desítky utrpěly zranění.

Bild am Sonntag uvedl, že zemský kriminální úřad v Severním Porýní-Vestfálsku, kde Amri určitý čas žil, před možností útoku varoval tamní ministerstvo vnitra.

Uvedl také, že na základě dosavadních poznatků je možné předpovídat, že od Amriho vychází nebezpečí teroristického útoku ve formě (sebevražedného) atentátu. Jako důkaz pro podezření kriminalistům, kteří navrhli, aby byl Amri vypovězen do Tuniska, sloužila mimo jiné Amriho chatová komunikace.

Ministerstvo vnitra Severního Porýní-Vestfálska, jehož šéf Ralf Jäger (SPD) je kvůli případu terčem kritiky, dnes uvedlo, že podle přesvědčení zemských i spolkových úřadů nebylo tehdy možné Amriho vyhostit.

Po spáchání atentátu v Berlíně 19. prosince 2016, při němž zahynulo 12 osob, se Amrimu podařilo uprchnout přes Belgii, Nizozemsko a Francii do Itálie, kde jej nedaleko Milána během rutinní kontroly odhalili a následně v sebeobraně zastřelili místní policisté.