Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trest za pochybení: Ukrajinský generál si má za sestřelení letounu Il-76 odsedět sedm let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kyjev – Generál, kvůli jehož nedbalosti došlo ke smrti 49 ukrajinských vojáků, si má podle rozhodnutí ukrajinského soudu odsedět sedm let. Vojenské hodnosti generála ale zbaven nebude, uvedla televize 112. 

Generál Viktor Nazarov podle soudu nedbalostí zavinil smrt 49 ukrajinských vojáků. Ti zahynuli v troskách dopravního letounu, který v červnu 2014 sestřelili proruští separatisté nad letištěm v Luhansku na východní Ukrajině.

Podle prokuratury generál nevzal v úvahu varování od tajné služby, že rebelové mohou na letoun zaútočit, a povolil leteckou přepravu roty vojáků na luhanské letiště. Při sestřelení stroje přišlo o život devět členů posádky Il-76 a 40 výsadkářů. Generál vinu popírá.

Pozůstalí mají podle soudu dostat od ministerstva obrany odškodnění ve výši půl milionu hřiven (zhruba půl milionu korun) za každého zabitého vojáka.

Bezprostředně po tragédii, která se stala 14. června 2014, ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že armádní dopravní letoun byl zasažen velkorážným kulometem při přistávacím manévru na luhanském letišti. Povstalci, kteří letiště v té době už řadu dní ostřelovali, pravděpodobně zasáhli stroj i raketou země-vzduch. Jednotka ukrajinských výsadkářů měla v rámci plánované rotace nahradit vojáky, kteří tou dobou byli na letišti prakticky obklíčeni rebely. Na palubě stroje byly i potraviny, výzbroj a další zásoby.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko kvůli sestřelení letadla svolal mimořádnou schůzi Rady národní bezpečnosti a obrany a slíbil "odplatu teroristům". V zemi byl tehdy vyhlášen státní smutek.

K útoku na dopravní letoun se přihlásili bojovníci „Luhanské lidové republiky". Jejich mluvčí Oksana Čigrinová prohlásila, že armádní letoun „porušil nařízení lidového gubernátora Valerije Bolotova o bezletové zóně nad Luhanskem".

Jen o měsíc později došlo k větší tragédii. Malajsijský boeing 17. července 2014 při přeletu nad oblastí bojů mezi separatisty a vládními vojsky na východě Ukrajiny sestřelila raketa Buk ruské výroby, podle vyšetřovatelů prokazatelně odpálená z území ovládaného rebely. Zahynulo všech 298 lidí na palubě, včetně 80 dětí. Kyjev a Západ ze sestřelení letadla obviňují separatisty, podporované Ruskem. Rusové odpovědnost za neštěstí odmítají a vinu připisují ukrajinské armádě.

Témata:  Ukrajina soudy Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy