reklama

Už minulý týden ochromily tento francouzský zámořský departement na severním pobřeží Jižní Ameriky demonstrace a silniční blokády, kvůli nimž musel být odložen start rakety Ariane 5 z kosmodromu u Kourou. Region opustili už i členové některých zahraničních zastoupení, informovala agentura AFP.

Demonstranti se zlobí, že se vláda nezajímá o lidi. „Paříž se zajímá jen o místní vesmírné středisko..., ale náš vzkaz je jasný: Ariane neodstartuje, dokud to my (lid) nedovolíme," řekl jeden z vůdců protestů Gauthier Horth. Dodal, že cílem protestů je více peněz od francouzské vlády na bezpečnost, zdravotnictví a školství.

Generální stávku organizuje v zemi, která má asi 245.000 obyvatel, skupina nazvaná 500 bratří. Podle AFP ji podporuje 37 odborových organizací. Členové této skupiny, kteří se oblékají celí do černého a nosí černé kukly, popírají, že by jejich organizace byla domobranou. Kritizují ale zejména vysokou zločinnost.

Protesty vyvrcholily minulý týden zablokováním startu rakety Ariane 5, která měla na oběžnou dráhu vynést brazilský a korejský satelit. Už v polovině března ale demonstranti narušili průběh mezinárodní ekologické konference, jíž se účastnila i francouzská ministryně životního prostředí Ségolene Royalová. Ta pak svou návštěvu předčasně ukončila - zrušila účast na inauguraci mostu spojujícího Francouzskou Guyanu s Brazílií.

Už na konci února předložily dvě skupiny organizující protesty místnímu parlamentu své požadavky. Mezi nimi bylo i vyhlášení výjimečného stavu, který platí ve Francii od teroristických útoků z listopadu 2015. Dalšími požadavky v seznamu jsou vyhoštění odsouzených cizinců do země jejich původu a kontrola hranic se Surinamem a Brazílií.

Francouzská vláda, která je ve Francouzské Guyaně zastoupena prefektem, minulý týden navrhla jednání o tamní situaci. Zástupci demonstrantů ale odmítli jednat s vládní delegací, pokud nebude na ministerské úrovni. Francouzský premiér Bernard Cazeneuve už podle serveru Euronews přislíbil poslat koncem tohoto týdne do Guyany ministerský tým.