Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Procesy v Turecku pokračují: Před soudem kvůli pokusu o puč stojí novináři a popový zpěvák

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - V souvislosti s loňským neúspěšným státním převratem dnes v Turecku začal proces s asi třicítkou osob. Mezi souzenými je celá řada novinářů a místní popový zpěvák Atilla Taşe.

Všichni čelí obvinění z terorismu, za což jim hrozí až deset let vězení, informovala agentura AP. Už před nynějším procesem před tureckými soudy v souvislosti s pučem stanulo přes 300 osob.

Skupina čelí obvinění ze spolupráce s hnutím islámského duchovního Fethullaha Gülena, které je označováno za hlavního strůjce puče. Většina souzených novinářů pracovala pro média, která byla kritická k prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi.

Zpěvák Atilla Taş se dostal do potíží poté, co napsal kritický sloupek v novinách a měl satirické poznámky na twitteru namířené proti Erdoganovi.

Od pokusu o převrat byl vydán zákaz publikace více než stovky médií. Podle obhájců lidských práv skončilo ve vězení kolem 150 tureckých novinářů.

Gülen všechna obvinění odmítl a pokus o puč odsoudil. Ankara po pokusu o převrat zahájila rozsáhlé čistky v armádě, policii a státní správě.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy