Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin Vučiče jednoznačně podpořil jako kandidáta na prezidenta Srbska

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva – V Moskvě se dnes sešli ruský prezident Vladimir Putin a srbský premiér Aleksander Vučič, který kandiduje na prezidenta. Ruská hlava státu mu při té příležitosti vyjádřila podporu.

Putin Vučiče podle ruského tisku také jednoznačně podpořil jako kandidáta na prezidenta. Novou hlavu státu budou Srbové volit 2. dubna. „Víme, že zanedlouho budou v Srbsku prezidentské volby. Přejeme úspěch stávající vládě," řekl Putin podle listu Kommersant po jednání s premiérem, který je kandidátem své strany na šéfa státu.

Putin zároveň ocenil růst vzájemného obchodu o 40 procent v uplynulém roce, i když sami srbští novináři si podle Kommersantu stěžovali na stagnující ekonomiku a chabé ruské investice.

Ruský deník také poznamenal, že žádný z kandidátů na srbského prezidenta není protiruský, avšak jen jeden z nich mohl přijet do Moskvy pro podporu, kterou Putin vůbec nemusel vyslovit, a to tím spíše, že Vučić nedávno opět označil anektovaný Krym za součást Ukrajiny.

„Nezbývá než doufat v obdobnou laskavost, tedy že i nový režim v Srbsku po dubnových volbách podpoří Vladimira Putina při nadcházejících prezidentských volbách v Rusku," poznamenal ironicky Kommersant.

„Koukejte, v Kremlu teď schvalují budoucí prezidenty - a dokonce i (německá kancléřka) Angela Merkelová se zapsala na květen," napsal populární ruský list Komsomolskaja pravda ohledně návalu prezidentských kandidátů u Putina.

Témata:  Vladimír Putin Aleksandr Vučič Srbsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy