Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinovo Rusko je schopno všeho, je hrozbou pro celou Evropu. Klidný nemůže být někdo, baruje politička

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Vilnius – Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitėová se domnívá, že by na litevské půdě měli být trvale rozmístěni američtí vojáci, aby došlo k zabránění případnému ruskému útoku. V rozhovoru pro server Foreign Policy promluvila nejen o tom, ale i o zahraniční politice Vladimira Putina „malých zelených mužících“, a o tom, zda Donald Trump opravdu věří v NATO.

Grybauskaitėová připomíná, že američtí vojáci v Evropě působí především v Německu a na západě kontinentu, zatímco "hrozba nyní číhá především na východě – v Polsku a v pobaltských státech“. I proto prý země doporučuje, aby v ní vojáci zůstali trvale.

Kromě toho mluvila také o nutnosti vzdušné obrany. „Nemůžete bránit své území nebo chránit vojáky na zemi, pokud nemáte žádnou vzdušnou obranu,“ vysvětluje politička. „Rusko je hrozbou nejen pro Litvu, ale pro celý region a pro celou Evropu. Vidíme, jak se Rusko chová v Kaliningradu, ruské enklávě na našich hranicích. Byly tam nasazeny rakety schopné nést jaderné hlavice, které mohou zasáhnout evropské metropole. Nejde jen o Pobaltí - už ne,“ varuje.

V rozhovoru byla prezidentka také dotazována na to, zda se bojí „zelených mužíků“ - podezřelých ruských vojáků, kteří se pohybovali na Ukrajině. Podle ní by se mohli objevit hned několika způsoby, například prostřednictvím velkého ruského cvičení v Bělorusku pod názvem Západ 2017, které se má uskutečnit na podzim. Zároveň ale dodává, že by to pro „zelené mužíky“ bylo v Litvě obtížnější než na Ukrajině, protože by se litevsky nedomluvili a protože v zemi neexistuje příliš velký počet lidí hovořících rusky.

Grybauskaitáová proto uvádí, že její země jednala s Američany i s NATO na ochranných plánech země. Rozhovory podle ní probíhaly už od roku 2010 a šly velmi pomalu. „Nakonec jsme je vytvořily, ale nejsou dostatečné pro takové agresivní chování našeho souseda [Ruska],“ myslí si.

Kritika amerického prezidenta Trumpa se podle ní vztahuje především na výdaje na obranu. „Všichni členové NATO musí více investovat. V Litvě letos utratíme 1,8 procent našeho HDP [v oblasti obrany] a příští rok to bude 2,1 procenta. Tato kritika prezidenta Trumpa je oprávněná,“ domnívá se.

Jaký bude další krok Vladimira Putina si však odhadovat netroufá. „Je ale jasné, že bude používat veškerý prostor, aby nás provokoval. Půjde tak daleko, jak mu umožníme jít. Cítí obrovský tlak uvnitř země a potřebuje vnější nepřátele. Vidíme, jak pravidelně hledá nové nepřátele v jednom regionu nebo v jiném. Evropa je jednou z oblastí, kam by chtěl vyvážet destabilizaci,“ upozorňuje litevská prezidentka.

Nejde prý přitom jen o blížící se volby ve Francii, ale i o veškerou podporu ultrapravicové a ultra-levé politické síly, kyberútoky a propagandistické útoky, které se objevují po celém světě. „Po Krymu se investice Kremlu do propagandy a informační války masivně zvýšily. Na našem území jsme již v nekonvenční válečné situaci kvůli [stálým] kybernetickým útokům, televizní propagandě a informačních útocích z Ruska. Vidíme to po celou dobu. Snaží se také investovat do některých politiků. Vyrábí falešné novinové zprávy,“ popisuje každodenní problémy Grybauskaitė.

Litva se proto podle ní snaží blokovat agresivní televizní stanice a ničit propagandistické mýty. „Například v době příchodu Němci vedeného praporu se objevila nepravdivá informace že německý voják znásilnil litevskou dívku. Okamžitě jsme reagovali a řekli, že to bylo nepravdivé tvrzení. Ověřili jsme si jméno a zdálo se, že žádná taková osoba neexistuje,“ zmínila známou kauzu, která se objevila i v českých médiích.

Domnívá se také třeba, že sankce proti Rusku by neměly být zrušeny. „Není to lehké. Různé země mají odlišné názory. Ale Rusko vždy dává nové příklady svého chování,“ uvedla s tím, že nejde jen o Sýrii, ale nově třeba i o Libyi, u jejichž hranic s Egyptem se Rusové podle posledních zpráv hromadí. „Putin při své strategii improvizuje. Je-li někde prostor, vstoupí do něj. Svá rozhodnutí dělá velmi jednoduše. Chtěl by mít větší vliv a destabilizovat další země,“ myslí si prezidentka.

„Jsme jeho nejbližší sousedé. Útočí nejen nás, ale i na Německo a další země prostřednictvím počítačových útoků a krádeží informací. Ochrana Ameriky spočívá v pobaltských státech. Pokud ho zde zastavíte, nebude pro vás představovat hrozbu. S dnešní technologií není území tak důležité. Dekonstrukce jeho metod a lží je důležitá. Putin se učí, jak dělat [hybridní útoky na našem území a pak tyto znalosti vyváží do dalších zemí. Musíme vědět, čeho je Putinovo Rusko schopno - a že se nyní může dostat i do Spojených států. Dokonce i pro to nás bylo překvapení. Mysleli jsme si, že nepůjde tak daleko, aby svými pokusy ovlivnil globální politiku,“ dodala.

Témata:  Dalia Grybauskaitéová Rusko Litva Vladimír Putin

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy