Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litevská prezidentka v OSN kritizovala cvičení Západ 2017, ruští diplomaté opustili sál

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

New York – Před Valným shromážděním OSN dnes vystoupila také litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Mluvila o tom, že Rusko při společných manévrech na cvičení Západ 2017 nacvičuje útok na své západní sousedy.

Grybauskaitéová v nekompromisně formulovaném projevu řekla, že „Kreml nacvičuje scénář útoku na své sousedy, scénář útoku na Západ". Manévry jsou podle ní součástí informační války, která má v Evropě šířit nejistotu a strach. „Cvičení je jedním ze symptomů neschopnosti Kremlu ovládnout svou nenávist vůči Západu," varovala.

Na hranicích s pobaltskými státy a Polskem asi 100.000 ruských vojáků cvičí v útočných manévrech Západ 2017, řekla prezidentka o vojenském cvičení, kterého se podle ruských zdrojů účastní 12.700 vojáků. Jak pobaltské země, tak státy NATO označují scénář manévrů za neprůhledný a ruské počty zpochybňují.

Ještě před zahájením jejího projevu přítomní ruští diplomaté opustili na protest jednací sál. Grybauskaitéová jim vzkázala, že jejich země "se vměšuje do pořádání voleb, organizuje kybernetické útoky a šíří falešné zprávy a destabilizující propagandu".

Témata:  Dalia Grybauskaitéová Litva OSN (Organizace spojených národů) Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy