Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud potrestal spolupracovníky opozičníka Navalného za demonstraci v Moskvě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Moskva – Soud v ruské metropoli dnes udělil tresty vězení nebo pokuty více než desítce blízkých spolupracovníků předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Sám Navalnyj si už v pondělí vyslechl rozsudek 15 dnů vězení a pokuty 20.000 rublů (8700 Kč).

Policie podle médií při nedělní demonstraci v Moskvě proti korupci zatkla celkem 1030 lidí a v jiných ruských městech desítky dalších. Většina zadržených byla propuštěna ještě v noci na pondělí.

Navalného soud shledal vinným z neuposlechnutí policejních pokynů během zatčení a z organizování nepovoleného protestu. Stejně jako jeho i další lidi soud odsoudil za porušení zákonů při účasti na nedělní protivládní demonstraci v centru ruské metropole.

Putinův kritik jakékoli provinění odmítl. Popřel, že by kladl odpor, a demonstrace byla podle něj legální, neboť moskevská radnice včas nenavrhla jiné místo pořádání náhradou za centrální Tverskou třídu, kterou si organizátoři zvolili.

Dnes si obdobné verdikty vyslechlo 13 dalších členů Navalného Fondu proti korupcí (FBK). Souzeni byli za údajné kladení odporu při zatýkání policisty. Deset z nich by podle soudce mělo za mřížemi „zpytovat svědomí" sedm dnů a jeden pět dnů. Další dva zaplatí pokutu po 1000 rublech (436 korun). Další člen FBK Nikolaj Ljaškin má strávit ve vězení 25 dnů.

Navalnyj zveřejnil začátkem března zprávu, v níž obvinil předsedu vlády Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu. Premiér podle něj vlastní velké nemovitosti v elitních lokalitách, včetně Itálie. FBK k tomu natočil film, který na internetu zhlédly miliony lidí. Medveděvova mluvčí snímek označila za pouhý předvolební tah Navalného, který nemá smysl komentovat.

Témata:  Rusko Alexej Navalnyj demonstrace v Rusku soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy