Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec migrace? Absurdita, hodnotí liberální deník plány Trumpa

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Trumpova administrativa přijala návrh předběžného designu prvních částí prezidentem vychvalované zdi na hranicích mezi USA a Mexikem, připomíná editorial serveru Los Angeles Times. Liberální deník v něm tvrdí, že pokud bude projekt realizován, půjde o promrhání ohromných prostředků a stane se ukázkou historické marnosti.

Hloupá zeď

"Proč? Protože Trumpova hloupá zeď nedokáže zřejmě vyřešit ani část problémů, které má napravit," nebere si servítky kalifornský deník. Poukazuje, že je těžké spočítat lidi schovávající se ve stínu, ale nejlepší odhady stanovují současný počet neregistrovaných přistěhovalců v USA na 11-12 milionů.

LA Times odkazuje na zprávu Pew Research Center, podle které dlouhodobý trend nárůstu nelegálních přistěhovalců začal okolo roku 1990, kdy se jejich počet pohyboval okolo 3,5 milionu, následně strmě rostl do roku 2007 na 12,2 milionu a poté poklesl na stabilních 11,7 milionu. Tito lidé, ač je jich mnoho, se ale již v USA nacházejí, zdůrazňuje editorial. Dodává, že zhruba tři čtvrtiny z nich žijí v zemi více než desetiletí a jen 14% méně než pět let, tudíž neregistrovaní sousedé Američanů nejsou nově příchozí.  

Zpráva uvádí, že v přistěhovalectví nastal v posledních letech zlom a z USA odchází více Mexičanů, než do země přichází, což je důsledkem pomalého zotavování americké ekonomiky v letech 2007-2009 a růstem pracovních příležitostí v Mexiku, poukazuje liberální server. Doplňuje, že američtí pohraničníci také zaznamenali pokles pohybu na mexické hranici, kde se roční počet jejích překročení snížil z průměrných 1,16 milionu v letech 2000-2006 na zhruba 860 tisíc v roce 2007 a následně se propadl na zhruba 328 tisíc v roce 2011. Až loni se zvýšil na zhruba 409 tisíc, částečně v důsledku přílivu dětí a rodin ze střední Ameriky, které většinou po příchodu do země žádají o azyl, konstatuje LA Times.     

"S ohledem na snižující se tok lidí a skutečnost, že více osob odchází, než přichází, se náklady na stavbu zdi, které ministerstvo vnitřní bezpečnosti odhaduje na 21,6 miliard dolarů, zdají sotva přijatelné," deklaruje kalifornský deník. Trump se podle něj snaží "vydojit" popularitu z "melodramatu" hraniční zdi, ale ignoruje pravděpodobnost, že bude neefektivní v zamezení příchodu lidí do USA bez povolení. Migrační cesty jsou totiž jako řeka a pokud narazí na překážku, najdou si jiné koryto, zdůrazňuje editorial. Očekává, že zeď pouze přiměje převaděče k hledání jiných tras a metod - letadel, lodí, vysokých žebříků - a již v průběhu její výstavby bude stále více zpochybňována její účinnost.

Rozumnost, či absurdita

Trumpova zeď nedokáže řešit ani stoupající nelegální přistěhovalectví z Asie, které v USA již předstihlo to z latinské Ameriky, píše LA Times. Za nejpodstatnější však považuje to, že zeď nic neučiní při zastavování rostoucího počtu lidí, kteří se do Spojených států dostanou legálně, nejčastěji letadlem, a následně neodejdou v termínu, přičemž právě oni podle odhadů přestavují až polovinu neregistrovaných přistěhovalců.

Toto přetahování pobytu je podle známého deníku ošemetný problém, jelikož úřady sice zaznamenávají, kdo od země vstupuje - a sbírají i otisky prstů od neamerických občanů - ale zatím nevyřešily jak zjistit, kdy tito lidé odjedou. Kongres v roce 1996 nařídil realizovat systém kontrol při vstupu i odjezdu a podobné volání se objevilo i po útocích z 11. září 2001, jelikož pětice teroristů měla propadlá víza, ale realizace se ukázala jako velmi problematická, připomíná editorial. Dodává, že Clintonova, Bushova i Obamova administrativa nedokázaly přijít s funkčním systémem, byť do pilotního projektu investovaly 600 milionů dolarů.       

"Zatímco sběr biometrických informací může být relativně jednoduchý na terminálech mezinárodních letišť, problémy ohromně narůstají na pozemních přechodech, kde každý rok ze země odjede 119 milionů lidí bez jakéhokoliv kontaktu s americkou hraniční kontrolou," vysvětluje liberální deník. Konstatuje, že USA by tak musely zbudovat kontrolní stanoviště na každém přechodu, přičemž na mnoha z nich pro to není prostor, nehledě na to, že přechod hranic by se stal ještě časově náročnější a více frustrující. Šlo by také o drahé řešení v ceně 7 miliard dolarů, varuje LA Times. Doplňuje, že vláda by následně musela vytvořit, či rozšířit programy, které by porovnávaly data o příchozích a odchozích, aby zjistila, kdo v zemi zůstal déle a má se po něm pátrat.  

V jistou chvíli by tedy americká vláda měla čestně přiznat, co je možné a co pouze žádoucí při řešení nelegálního přistěhovalectví, nabádá kalifornský server. Dodává, že američtí daňoví poplatníci se musí rozhodnout, kolik chtějí utratit a s jakým výsledkem a kde leží linie mezi rozumným a absurdním.

Témata:  USA Donald Trump Mexiko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy