Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie se vzpamatovává z cyklonu Debbie, stále však hrozí záplavy

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Canberra - Australští vojáci a záchranáři dnes zamířili na pobřeží Queenslandu, které v úterý zpustošil cyklon Debbie. Smršť doprovázel vichr přesahující rychlost 260 km/h, evakuováno bylo 25 tisíc osob. Nyní se již pomalu vracejí do svých domovů.

Debbie nyní postupuje už v menší síle na západ dál na pevninu. Úřady dnes vyzvaly občany, aby se vyhýbali silnicím a nevystavovali se riziku, že uvíznou v přívalech vody. Podle záchranářů nyní působí největší obavy právě riziko záplav.

"Mnoho lidí dnes vstává a vidí, jaké škody bouře v jejich městech napáchala," sdělila guvernérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková. Požádala pojišťovací společnosti, aby s lidmi "zacházely s úctou". Potvrdila zranění tří lidí, ale řekla, že další mohou přibýt. Počítá se s tím, že někteří zranění nemají spojení se záchranáři. Bez proudu je na 63.000 domácností.

Nad Queenslandem dnes létaly vrtulníky a ve městech se objevili vojáci, kteří mají začít s obnovou infrastruktury. Záchranáře dopravují do odlehlých míst letecky.

Podle zástupce velitele queenslandské policie Steva Gollschewskiho byla nejvíce postižena města Bowen, Airlie Beach, Proserpine a Collinsville. S nimi a také s ostrovy Whitsunday se policie obtížně spojuje.

Témata:  Austrálie povodně hurikán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy