reklama

Protesty ve Francii

Deník vysvětluje, že se města po celém světě na protesty na 1. máje připravovaly, protože „ekonomické a krize a růst nezaměstnanosti posílily protivládní nálady".

Francie si ale generálku zažila v noci ze čtvrtka na pátek, kdy kvůli právům pracujících v Paříži do ulic vyšlo podle deníku minimálně 170 tisíc lidí. Došlo i k násilným protestům, při kterých bylo zraněno 24 policistů, tři z nich vážně, a více než 120 lidí bylo zatčeno.

Důvodem protestů jsou plánované změny zákoníku práce, kterým francouzská vláda doufá snížit chronickou nezaměstnanost, která se v zemi pohybuje okolo 10 %. „Ale kritici se domnívají, že ohrožuje práva zaměstnanců tím, že je snazší je propustit během období ekonomických problémů," vysvětluje deník.

Strach z násilností

Vláda se mimo jiné obává takzvaných „casseurs" – tedy lidí, kteří se přidávají k demonstracím a aktivně se snaží vyprovokovat konflikt s policií, což vede k násilným střetům.

„Na takovéto výtržníky budeme reagovat s absolutním odhodláním," uvedl na toto téma francouzský premiér Manuel Valls a dodal: „Útoky a násilí proti bezpečnostním jednotkám jsou nepřijatelné."

Francouzská ministryně práce Myriam El Khomriová ale podle deníku trvá na tom, že navrhované změn v zákoně jsou nutné.

Jak deník dále informuje, protestům se nevyhnula ani Jižní Korea, která má vysoký podíl nezaměstnanosti mezi mladými lidmi. I zde se návrh změn v zákoníku práce setkal s odporem pracujících – do protestů proti němu se zapojily desítky tisíc lidí.

Policie v pohotovosti

V Istanbulu byla kvůli obavám z nepokojů v pohotovosti policie v počtu 25 tisíc lidí. Z bezpečnostních důvodů byly také uzavřeny některé cesty. Nepokoje jsou v Turecku na svátek práce podle deníku již běžným úkazem.

Deník také připomíná, že se Turecko v současnosti nachází v těžkém období po sérii teroristických útoků, ze kterých obvinilo džihádistické a kurdské útočníky. Sílí také kritika tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, který je často obviňován z hromadění moci a utlačování médií.

Kvůli obavám z násilností varovaly i své občany v Turecku zahraniční velvyslanectví. Například americká ambasáda varovala před „potenciálními násilnými střety mezi demonstranty a bezpečnostními jednotkami".

V klidnějším duchu proběhly oslavy svátku práce v Rusku, kde se na Rudém náměstí v Moskvě konal slavnostní průvod, kterého se podle deníku zúčastnilo asi 100 tisíc lidí.