reklama

Demonstranti znají riziko

Protivládní demonstrace byly největší za uplynulých pět let, přitáhly do ulic mnoha měst desítky tisíc lidí, a to vše navzdory trvajícímu zákazu nepovolených manifestací, připomíná vlivný deník. Dodává, že protesty volají po rezignaci premiéra Dmitrije Medveděva, přičemž jejich bezprostředním důvodem bylo padesátiminutové video z produkce Alexeje Navalného a jeho opozičních spojenců, které na sociálních sítích zaznamenalo více než 13 milionů shlédnutí.  

Video naznačuje, že Medveděv přijal úplatky od prominentních oligarchů, které mu umožnily vydržovat si luxusní majetek, vinice a jachty v Rusku i v zahraničí, vysvětluje New York Times. "Protesty také odrážejí široký nesouhlas veřejnosti, včetně nespokojenosti s ekonomikou a vládním potlačováním pokojných demonstrací," tvrdí editorial.

Protestující podle vlivného serveru znají riziko. Téměř dvacet let v pozicích prezidenta a premiéra Putin pracoval na rozdrcení jakékoliv vážné politické opozice, nezávislých médiích, svobody projevu a lidských práv obecně, přičemž jednal agresivně i na mezinárodní scéně, když anektoval Krym a vojensky intervenoval v Sýrii ve prospěch tamního prezidenta Bašára Asada, deklaruje newyorský deník.

Během uplynulých pěti měsíců pak osm veřejně známých Rusů, včetně pěti diplomatů, zahynulo za podezřelých okolností, varuje New York Times. Připomíná, že Putin je dlouhodobě obviňován ze zabíjení novinářů a dalších svých oponentů.

"Policejní odpověď na protesty byla dle očekávání brutální," pokračuje prestižní deník. Poukazuje, že v Moskvě došlo ke zmlácení a zatčení více než tisícovky demonstrantů, včetně Navalného. Byť se mnoho zadržených dočkalo rychlého propuštění, sám Navalnyj v pondělí dostal trest patnáctidenního vězení za odpor při zatčení, uvádí editorial. Dodává, že Navalnyj chce v roce 2018 kandidovat na prezidenta a zdá se, že má charisma i dostatečně silné poselství, aby dokázal přivést lidi do ulic.   

Achillova pata Putina

Aniž by přímo napadal Putina, jehož veřejná podpora zůstává velmi vysoká, se Navalnyj zaměřuje na korupci, která je v Rusku všudypřítomná, což se podle mnohých může stát Achillovou patou současného prezidenta, podotýká newyorský deník. Dodává, že navzdory tomu jsou překážky pro sesazení Putina obrovské a již předchozí, dle mnohých vykonstruované odsouzení může Navalnému kandidaturu překazit.

Navzdory podivným sympatiím amerického prezidenta Trumpa vůči Putina, ministerstvo zahraničí USA vydalo stanovisko odsuzující zadržení stovek pokojných demonstrantů, včetně Navalného, vítá New York Times. "Zadržování poklidných demonstrantů, zastánců lidských práv a novinářů je urážkou demokratických hodnot," cituje editorial prohlášení mluvčího ministerstva Marka Tonera. Kritizuje v té souvislosti, že slova nepronesl sám ministr Rex Tillerson, jelikož by měla větší dopad.  

Putin sice podle prestižního serveru zůstává nadále pevně ve svém křesle, ale nedělní události by ho měly přimět k zamyšlení. Mnoho protestujících tvořili mladí lidé, kteří údajně získávají informace z nezávislejších zdrojů, ne ze státních médií, a zřejmě se nenechají zastrašit mužem v Kremlu, tvrdí New York Times.      

"S ohledem na ruské ekonomické, demografické a další problémy si Putin nemůže být jistý, že dokáže kontrolovat budoucnost, byť kontroluje přítomnost," uzavírá rázně newyorský deník.