Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo platí kvůli migrantům miliony eur zbytečně, varují auditoři

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Němečtí auditoři si posvítili na vládou financované kurzy německého jazyka pro žadatele o azyl. Podle nich je pravděpodobné, že miliony eur byly vynaloženy úplně zbytečně.

Spolkový úřad pro zaměstnanost (BA) říká, že země v uplynulém roce utratila více než 400 milionů eur za kurzy, jejichž cílem je pomáhat migrantům učit se německy. Podle auditorů je pravděpodobné, že velké částky byly vynaloženy zbytečně na programy, které vůbec nehodnotily pokroky studentů, některé kurzy ani nezaznamenávaly docházku, uvedl list Stern.

Ve zprávě auditoři také uvedli, že studijní materiály nabízené žadatelům o azyl byly nedostatečné, což vedlo k tomu, že docházka lidí klesala a některé kurzy nakonec byly úplně zrušeny.

Předseda Spolkového účetního dvora, Kay Scheller, poznamenal, že někdy federální vláda dokonce platila dvakrát za stejnou službu -a i když byla část peněz navrácena, rozhodně se to netýkalo všech financí. Jedním z problémů je podle auditorů to, že neexistují žádná přísná pravidla, podle kterých by měly být předělovány peníze.

Některé z těchto kurzů byly podle médií zřejmě vytvořené za účelem čerpání peněz – jazykové kurzy označené jako „aktivní propagace na trhu práce“ navštěvovaly děti ve věku pod 13 let. Některých lekcí se údajně účastnila také batolata. Nedostatek pravidel byl podle auditorů způsoben drtivým dopadem migrační krize, přesto by měly mít alespoň nějakou úroveň.

Migrační krize již stála německou vládu miliardy eur a plýtvání je jedním z hlavních problémů. Jedno město stáli 21 migranti více než 500.000 eur za měsíc, protože žili v zařízení určeném pro 500 lidí. Celkové náklady na migranty byly v loňském roce tak vysoké, že německá vláda vyčlenila kompletní rozpočtový přebytek pro programy spojené s migranty.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy