Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva o 150 utonulých migrantech byla dementována, většinu z nich se podařilo zachránit

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím – Zpráva, podle které v úterý patrně utonulo ve Středozemním moři až 150 afrických běženců, nebyla pravdivá. Informaci dnes dementovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Podle dnešního vyjádření mluvčího IOM se většinu z těchto lidí podařilo zachránit, čehož si prý ale nevšiml gambijský chlapec, který potopení plavidla s migranty také přežil a tvrdil, že ostatní zahynuli.

Mluvčí italské pobočky IOM Flavio Di Giacomo potvrdil, že přežilo celkem 141 migrantů, pět lidí se pohřešuje. Bylo také objeveno jedno tělo, dodal podle agentury DPA. Zachránění běženci byli dopraveni do Itálie. Na vyproštění více než stovky migrantů z vody se podílela německá soukromá organizace Mládež zachraňuje (Jugend Rettet).

Šestnáctiletý chlapec z Gambie, který potopení plavidla také přežil, ale původně vypověděl, že ostatní na palubě zahynuli. Tuto informaci pak IOM zveřejnil. Giacomo nyní tvrdí, že chlapec byl údajně v šoku a neuvědomil si, že většinu pasažérů se podařilo zachránit.

Mladík také prohlásil, že vypluli z libyjského města Sabratha na gumovém člunu se 147 subsaharskými Afričany, včetně pěti dětí a několika těhotných žen. Chlapce zachránila humanitární loď, když jej nalezla, jak se v moři drží palivové nádrže. Následně byl dopraven na italský ostrov Lampedusa.

V posledních dvou dnech vyzvedli záchranáři z moře více než 1100 migrantů, uvedla italská pobřežní stráž. IOM odhaduje, že od počátku letošního roku již ve Středozemním moři utonulo kolem 600 běženců.

Témata:  uprchlíci Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy