Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozmach ruské propagandy v Evropě? Slovensko čelí masivní kritice

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenská tisková agentura TASR se dohodla s proruskou agenturou Sputnik na spolupráci a výměně obsahu. Po oznámení společné dohody se ale zvedla vlna kritiky, pod jejímž tlakem novináři ustoupili. Dohodu tak vzápětí zrušili.

Ve středu slovenský server O Mediach informoval o spolupráci, která vznikla mezi tamní tiskovou agenturou TASR a Kremlem řízenou agenturou Sputnik, která má zastoupení v desítkách zemí světa včetně České republiky.

Proruská agentura následně uvedla, že na základě této dohody si budou TASR a Sputnik "vyměňovat obsah, jazyk a rozvíjet společné projekty, jejichž cílem je posílit vztahy mezi Ruskem a Slovenskem."

Sputnik si spolupráci pochvaloval, a není se čemu divit. Šlo totiž o jeden z mála případů, kdy se povedlo navázat proruské propagandistické scéně oficiální spolupráci s nezávislou agenturou. "Jsme rádi, že budeme spolupracovat s velkou agenturou jako TASR. Tato dohoda nám pomůže zvýšit výměnu informací mezi našimi zeměmi, pochopit se navzájem lépe a komunikovat přímo, bez prostředníků," uvedl po oznámení spolupráce zástupce šéfredaktora Sputniku Sergei Kochetkov.

Server také citoval i zástupce agentury TASR. "TASR spolupracuje s mnoha většími či menšími zpravodajskými agenturami po celém světě. Jde většinou o výměnu obsahu v angličtině. TASR měla vždy zájem o rozšíření svých zpravodajských zdrojů," řekl podle serveru šéfredaktor slovenské tiskové agentury Marián Kolár.

Spolupráce rychle skončila 

Spolupráce ale nevydržela dlouho. Slovenská tisková agentura je založena a dotována státem a pro řadu médií je základním zdrojem informací. Zvedla se proto velká vlna kritiky nejen na Slovensku, ale i v České republice, kde na problém prorůstání ruské propagandy upozornil například monitor ruských aktivit Kremlin Watch.

Vedení TASR se proto rozhodlo podvolit se tlaku a od spolupráce dnes ustoupilo. "Vedení TASR se v uplynulých 24 hodinách znovu důsledně věnovalo obsahu smlouvy mezi TASR a ruskou informační agenturou Sputnik. Konstatovalo, že během jednoměsíčního trvání smlouvy nebyla z její databáze převzata žádná informace do servisů TASR," uvedla agentura na svých stránkách.

TASR se podle svého vyjádření nezpronevěřila svému základnímu poslání, pro odstranění jakýchkoliv pochybností se ale "rozhodla spustit proces odstoupení od smlouvy, čímž dává najevo, že informace z agentury Sputnik počínaje dnešním dnem nejsou mezi zdroji, kterými se zabývá zpravodajství."

Agentura následně upozornila, že využívá desítky zahraničních zdrojů, které v současnosti ještě před vydáním prověřuje. Přesto má TASR smlouvu i s další ruskou tiskovou agenturou TASS. Šéf TASR Jaroslav Rezník ale podotkl, že média nikdo nenutí jejich zpravodajství využívat. Uvedl, že když editoři zahraniční redakce TASR vyberou do servisu zprávu, je řádně označen i její původní zdroj a bude záležet na klientovi, zda zprávu použije, nebo ne.

Témata:  noviny a tisk média Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy