Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump podepsal rozsudek smrti pro celou planetu, varuje expert

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Donald Trump jako obvykle zcela překrucuje fakta, tvrdí publicista, ekologický aktivista a právník Van Jones. V komentáři pro server CNN připomíná, že zatímco americký prezident Obama v roce 2015 přišel s plánem čisté energie, který měl zpomalit změny klimatu, což představovalo první krok americké vlády k omezení uhlíkových emisí z existujících elektráren, prezident Trump tento týden jedním tahem pera nařídil Úřadu pro ochranu životního prostředí uvedený program ukončit.

Trump poškozuje ty, které údajně chrání

"Trump možná právě podepsal rozsudek smrti pro naší planetu, nebo alespoň pro planetu obyvatelnou lidmi," kritizuje aktivista. Tvrdí, že lži, které prezident použil k ospravedlnění svého rozhodnutí, budou mít reálný dopad na současné Američany.  

Předně Trump prohlásil, že chce zastavit plán čisté energie, jelikož dle jeho slov znamená "regulaci zabíjející pracovní místa", poukazuje Jones. To označuje lež, jelikož omezené ztráty míst v jistých sektorech nahrazují nové pozice v jiných odvětvích. "Potenciál pro tvorbu pracovních míst v sektoru čistých energií zastiňuje jakýkoliv možný nárůst míst v ekonomice založené na fosilních palivech," deklaruje publicista.

Jako příklad Jones uvádí Trumpovo tvrzení při schvalování ropovodu Keystone XL, že projekt přinese 28 tisíc pracovních pozic. Číslo je dle aktivisty relativně nízké a navíc údajně velmi zveličené, jelikož ve skutečnosti konstrukce potrubí vytvoří jen 3 tisíce dočasných a pouze 35 pracovních trvalých. "To je skutečnost: 35 stálých míst," kritizuje právník. Jako srovnání zmiňuje solární energetiku, kde jen v roce 2016 došlo dle neziskové organizace Solar Foundation k meziročnímu nárůstu pracovních příležitostí o 25%, zatímco počet nových pracovních míst v ostatních odvětvích činil celkově necelá 2%.      

"Obnovitelná energie nyní vytváří pracovní místa dvanáctkrát rychleji než zbytek ekonomiky," píše Jones. Deklaruje, že pokud Trump toto ignoruje, je to od něj neomluvitelné a nezodpovědné. Prezident podle aktivisty ve skutečnosti škodí lidem, kterým dle svých slov údajně pomáhá, když odmítá investovat do tvorby pracovních příležitostí v boom zažívajícím odvětví čisté energetiky.    

Pokud by se Trump skutečně zajímal o horníky, které si pozval k podpisu svého opatření, udělal by něco pro jejich 20 tisíc nemocných či vysloužilých kolegů, jimž hrozí, že v následujících týdnech přijdou o zdravotní pojištění, jestliže nezasáhne Kongres, deklaruje publicista. Pokládá provokativní otázku, kdy svolá prezident tiskovou konferenci k danému problému.

Hořící řeky nebyly skvělé

Trump rovněž tvrdí, že plán čisté energie překračoval kompetence Úřadu pro ochranu životního prostředí, který zneužíval své pravomoci, poukazuje Jones. To je podle něj opět lež. "Plán je založen na zákonu o čistém ovzduší republikánského prezidenta Richarda Nixona a pravomoc bojovat s klimatickou změnou poskytl Úřadu pro ochranu životního prostředí verdikt konzervativního soudce Nejvyššího soudu Johna Robertse za prezidenta George W. Bushe," vysvětluje právník. Odkazuje také na případ z roku 2007, kdy pětice soudců potvrdila, že zmíněný úřad nejenže disponuje danou pravomocí, ale má dokonce povinnost snižovat znečištění, pokud je ohroženo veřejné zdraví, což se děje.

Snižování uhlíkových emisí a ochrana půdy, vody a lidí v USA před dalšími potenciálními hrozbami není liberální ani konzervativní hodnotou, zdůrazňuje aktivista. Dodává, že ochrana Američanů před klimatickým chaosem je v zájmu všech. "Trump tvrdí, že odstranění regulací na ochranu životního prostředí učiní Ameriku opět skvělou. Pamatujete, kdy u nás hořely řeky? To nebylo moc skvělé," nebere si servítky Jones.         

Pokud se USA vydají Trumpovým směrem, vrátí se do jejich měst smog, vzroste počet dětských astmatiků, do spodních vod se dostane více jedů a o život přijde mnoho Američanů, varuje aktivista. Nabádá, že zatímco šéf Bílého domu se chce zaměřit na "regulaci zabíjející pracovní místa", je nutno zaměřit se přinejmenším stejně intenzivně na deregulaci zabíjející potenciálně děti.  

Vláda musí dle právníka vybalancovat zájem lidí vydělat si na živobytí a jejich schopnost skutečně žít. "Trump na toto zřejmě zcela zapomněl," zuří Jones. Jako příklad uvádí Brandywine v Marylandu, jedno z nejvíce znečištěných míst v USA, které příznačně obývá 65% černochů. V oblasti se nacházejí hned tři uhelné elektrárny a další dvě jsou projektovány, poukazuje aktivista. Doplňuje, že kvalita vzduchu je v místě tak špatná, že pokud vane vítr, lidé nemohou vycházet z domu.    

"Budou to oblasti jako Brandywine, které se budou muset vypořádat s náporem znečištění z fosilních paliv z elektráren v jejich blízkosti," konstatuje publicista. Závěrem dodává, že pokud chce Trump učinit Ameriku opět skvělou, nesmí zapomínat na místa jako Brandywine, která jsou rovněž součástí USA.

Témata:  USA Donald Trump globální oteplování

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy