Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden migrant se v Řecku pokusil upálit, další se oběsil. Odborníci bijí na poplach

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Chios – Devětadvacetiletý syrský migrant je ve vážném stavu poté, co utrpěl popáleniny na 85 procentech těla. Podle lékařů se zřejmě pokoušel sám sebe upálit v uprchlickém zařízení na řeckém ostrově Chios, píše server stanice Al Jazeera.

K incidentu došlo ve čtvrtek v asi 14:00 tamního času. Podle videa zveřejněného na sociálních sítích držel muž v ruce něco, co vypadalo jako kanystr a zapalovač. Plameny ho pohltily jen okamžik poté, co se jej policista pokusil zezadu přemoci a zabránit mu v sebeupálení.

Uprchlík, který se na ostrov dostal údajně minulý týden, má popáleniny na 85 procentech těla. Ihned byl umístěn do tamní nemocnice, očekává se však, že bude brzy letecky přepraven do zařízení v Aténách. „Jeho stav je velmi závažný,“ uvedla manažerka nemocnice Eleni Voutierová.

Zraněn byl také zasahující policista, utrpěl popáleniny na sedmi procentech rukou a třech procentech tváře. I on by měl být dopraven do aténské nemocnice.

Jen o tři dny dříve se v řeckém přístavu Pireus oběsil další uprchlík. Řecká pobřežní stráže ve čtvrtek potvrdila, že muž, který byl nalezen oběšený v pondělí před trajektovým terminálem v největším řeckém přístavu, byl identifikován jako 25-letý Syřan.

V současné době uvízlo v kontinentálním Řecku a na jeho ostrovech odhadem 62.000 uprchlíků a přistěhovalců. V táborech však podle skupin bojujících za lidská práva panují těžké životní podmínky a zoufalství, někteří se pokoušejí o sebevraždy, jiní se sebepoškozují.

„Duševní zdraví mnoha žadatelů o azyl a migrantů uvízlých v Řecku se vzhledem k podmínkám, v nichž žijí, zhoršuje. Panuje tam atmosféra nejistoty kvůli tomu, co se s nimi stane v budoucnosti,“ varuje Eva Cosseová z organizace Human Rights Watch. Navzdory velkému množství finančních prostředků prý uprchlíkům stále chybí přístup k psychosociální podpoře.

Úřady by podle ní měly migranty co nejrychleji přivážet na pevninu, kde by jim mělo být poskytnuto slušné ubytování i pomoc psychologů. „Mnoho uprchlíků pochází z Afghánistánu, Iráku a Sýrie. Přežili porušování lidských práv, mučení nebo byli svědky válečných zločinů, které mohou být traumatizující,“ vysvětluje Roland Schoenbauer mluvčí uprchlického agentury OSN v Řecku. 

Další agentury zabývající se pomocí uprchlíkům varují, že pokud se brzy něco nezmění, podobných pokusů o sebevraždy může přibývat. 

Témata:  uprchlíci Řecko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.