Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Donbasu panuje velikonočnímu příměří, přesto se ozývá střelba

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: 0629.com.ua

Kyjev - Dnes začalo na Donbasu platit další příměří. Boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádu polevily, přesto se místy ozývá střelba. Z porušování klidu zbraní se obviňují obě strany konfliktu.

Příměří bylo dohodnuto pro nadcházející velikonoční svátky. Obě strany se také dohodly, že o Velikonocích usnadní přecházení frontové linie, aby se příbuzní na obou stranách mohli navštívit. Předchozí příměří bylo sjednáno pro vánoční a novoroční svátky, ale dlouho nevydrželo.

"Dodržujeme ujednání od soboty 0:00 hodin, ale druhá strana jej desetkrát porušila," řekla dnes mluvčí ukrajinského ministerstva obrany.

"Ze strany Ukrajiny byl klid zbraní několik porušen," uvedlo vojenské vedení povstalci ovládané samozvané Doněcké lidové republiky. Podle zdrojů z takzvané Luhanské lidové republiky dodržovala ukrajinská armáda příměří asi jen hodinu a poté prý obnovila palbu.

Konflikt v oblasti Donbasu si od dubna 2014 podle OSN vyžádal už na 10.000 mrtvých.  Kyjev obviňuje Moskvu z materiální pomoci rebelům z obou neuznaných lidových republik. Tímto podezřením se nyní zabývá i Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.

Témata:  Ukrajinská krize Donbass v Doněcku Ukrajina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy