Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

2. kolo prezidentských voleb v Ekvádoru. Bude muset Assange opustit ambasádu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Quito - V Ekvádoru se dnes koná druhé kolo prezidentských voleb a jejich výsledek bude patrně velmi těsný. Průzkumy ukazují téměř stejnou podporu pro Guillerma Lassa i jeho levicového vládního kandidáta Lenína Morena, který vyhrál únorové první kolo voleb.

"Tentokrát by ale mohl těsně zvítězit bývalý bankéř zastupující pravicovou koalici Lasso," řekl politolog Santiago Basabe z ekvádorské univerzity FLACSO.

Lasso již dříve prohlásil, že v případě nástupu do funkce hlavy státu vyzve Juliana Assange k opuštění ekvádorského velvyslanectví v Londýně. Moreno naopak slíbil, že ho na ambasádě ponechá.

Assange je na ekvádorském velvyslanectví v Londýně od roku 2012, aby nemohl být vydán do Švédska, kde čelí obvinění ze znásilnění. Assange tvrdí, že v pozadí je snaha vydat ho do USA, jejichž tajné vládní dokumenty server WikiLeaks zveřejnil.

Témata:  Ekvádor Julian Assange volby

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy