Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci za sebou nechávají tisíce mrtvých civilistů. Pentogon a Trump čelí ostré kritice

MC-130P Combat Shadow při pátrací akci na pobřeží Accapulca v Mexiku
MC-130P Combat Shadow při pátrací akci na pobřeží Accapulca v Mexiku
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Americké vojenské tažení proti džihádistické organizaci Islámský stát (IS), které začalo v roce 2014 jako humanitární pomoc v Iráku a rychle přerostlo ve značné vojenské závazky v této zemi i v sousední Sýrii, vstupuje do rozhodující fáze. Konstatuje to editorial serveru Los Angeles Times. Liberální deník v něm zkritizoval výrazný nárůst civilních obětí v boji s IS.

Tisíc mrtvých během měsíce  

USA spolu se svými regionálními spojenci zaznamenávají výrazný pokrok při naplňování cíle "eliminovat a totálně zničit" samozvaný chalífát, který vytýčil prezident Barack Obama, soudí prestižní deník. Poukazuje, že někdejší odnož Al-Káidy může být brzy vyhnána ze dvou měst, které ovládá - iráckého Mosulu a syrské Rakky.   

"Jak se však Spojené státy a jejich spojenci k tomuto cíli blíží, civilní oběti dramaticky narůstají," kritizuje editorial. Odkazuje na zprávu Airwars, neziskové organizace monitorující oběti náletů v kampani proti IS a podobným skupinám, podle níž si akce koaličních sil v Iráku a Sýrii jen v březnu vyžádaly život tisíce civilistů, kteří se nikterak nezapojili do bojů.

Stephen Townsend, americký generál řídící tažení proti IS, tento týden přiznal, že nálet provedený Spojenými státy vedenou koalicí ze 17. března zřejmě zničil blok obytných budov v Mosulu, přičemž zahynulo na 200 osob, připomíná Los Angeles Times. Dodává, že irácká armáda původně smrt civilistů připsala výbušnému systému nastraženému bojovníky IS, ale ve středu irácké generál Talíb Šeghati Kenaní definitivně potvrdil, že ničivá exploze nastala v důsledku amerického náletu.

Kenaní trvá na tom, že vojáci, kteří si nálet vyžádali, neměli ponětí o přítomnosti civilistů, připouští liberální server. Volá proto po příslušném plném prošetření incidentu, při němž zemřeli nevinní lidé, a následném vyplacení odškodného rodinám obětí.

"Větším imperativem pro Spojené státy a jejich spojenci je zajistit, že civilní ztráty budou minimalizovány," píše Los Angeles Times. Přiznává, že tento úkol bude nyní těžší než v počátečních fázích tažení, kdy se koaliční nálety soustředily na pozice IS v neobydlených oblastech.

Trump musí dbát dobrých tradic

Lidskoprávní aktivisté již v prosinci vyjadřovali obavy z rozhodnutí Pentagonu, které zmocnilo americké vojenské poradce na frontových linií, aby přivolávali nálety rychleji a osobně, nikoliv prostřednictvím specializovaného centra na velitelství, uvádí editorial. Připouští však, že zatím není zřejmé, zda existuje souvislost mezi tímto rozkazem a nárůstem civilních obětí.

"Ale dodatečná úroveň odpovědnosti nám připadá vhodná, když se začaly podnikat nálety v městských oblastech," deklaruje kalifornský deník.

Americký prezident Donald Trump navzdory svým výsměšným útokům, které z pozice uchazeče o křeslo v Bílém domě podnikal vůči předchozí administrativě kvůli její strategii boje s IS, zatím na americké taktice příliš nezměnil, poukazuje Los Angeles Times. Doplňuje, že Trump nyní zlověstně avizuje celkovou revizi současných bojových plánů, které by mohly být v otázce nasazení síly mnohem benevolentnější.         

Komplikaci pro Pentagon nicméně představuje skutečnost, že Američané se do války proti IS nezapojují jen jako piloti a poradci, ale ve skutečnosti také jako frontoví vojáci, kterým hrozí riziko, byť jejich formální statut hovoří o něčem jiném, varuje editorial.  

"Ale i tak, kde jsou Američané na frontových liniích, je nejvyšší tradice ozbrojených sil Spojených států zahrnují ochranu životů nevinných civilistů," deklaruje liberální server. Považuje proto za důležité, aby se i v probíhajícím konfliktu USA držely těchto hodnot a od svých spojenců požadovaly to samé jednání.   

Témata:  USA Islámský stát Irák U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.