Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise už vyhlíží konec EU? Už jen pár týdnů a vše se může změnit, zní z Bruselu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Paříž – Zástupci Evropské unie jsou velmi znepokojeni blížící se volbou francouzského prezidenta. Obávají se totiž, že pokud by ve druhém kole, které se uskuteční 7. května, zvítězí nacionalistka a šéfka Národní fronty Marine Le Penová, mohlo by to ohrozit celý projekt. Vedle toho by pak brexit vypadal jako procházka růžovou zahradou, píše server Politico.

Le Penová v nedávné debatě tvrdila, že chce, aby Francie byla skutečná země a ne „pouhý region EU“. Netají se tím, že by chtěla uspořádat referendum o členství v bloku. Tvrdí také, že by Francie měla opustit eurozónu i Schengen a že by měla obnovit hraniční kontroly i francouzskou měnu. Tyto požadavky ale nejsou slučitelné s dalším členstvím v EU.

„Neexistuje žádný legální způsob, jak opustit euro, nebo schengenský prostor - a i nadále zůstat v Evropské unii,“ varuje úředník Evropské komise. Většina průzkumů sice naznačuje, že Le Penová se dostane do druhého kola, tam by ji ale měl porazit nezávislý kandidát Emmanuel Macron.

„Z pohledu Komise by byl úspěch Marine Le Penové katastrofa a existenční hrozba pro evropský projekt,“ řekl vysoce postavený úředník komise. „Můžeme přežít brexit, ale ne frexit.“ Komise nepodporuje žádného konkrétního kandidáta ve francouzské volbě. Ale není pochyb o tom, že zasvěcenci v Bruselu vidí výhru Le Penové jako hrozbu pro EU.

Pierre Moscovici, komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, minulý týden řekl na tiskové konferenci, že „je chyba“, že Brusel nebude bojovat proti antievropským kandidátům, jako je Le Penová. „Evropa je budoucnost Francie a France musí být hybnou silou,“ řekl francouzský socialista. „Nechci ani mluvit o těch bláznivých nápadech, že Francie opouští Evropu, protože to by zabilo Evropu a Francii vážně zadusilo,“ varuje.

A není jediný, kdo si to myslí. „Nás to znepokojuje - bez jakékoliv pochybnosti,“ tvrdí vrchní zaměstnanec Komise. „Po Velké Británii a volbách v USA, by to byl téměř přirozený důsledek.“

„Komise bude bez jakékoliv pochybnosti hlasovat pro Macrona,“ řekl vysoce postavený úředník komise. Ale pokud se nespokojení voliči Francoise Fillona, který byl původně považován za favorita a který se kvůli skandálům podle všeho do druhého kola nedostane, rozhodnou zůstat spíše doma, než by hodili hlas Macronovi, nebo v případě, že Le Penová mobilizuje jinak apatické voliče, mohlo by to otevřít dveře pro vítězství kandidátky Národní Fronty.

Několik nejvyšších představitelů EU potvrdilo, že neexistuje žádná oficiální „operační skupina“, která by připravovala reakci EU na potenciální vítězství populistky Le Penové ve Francii - v každém případě neexistuje oficiálně. Jeden diplomat žertoval, že pokud existuje, je někde pod zámkem v Bruselu a Berlíně.

Témata:  Marine Le Pen EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy