Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země je placatá, prohlásil slavný sportovec. Pošlete ho do vesmíru, navrhuje vědec

Planeta
Planeta
Foto: www.nasa.gov

Paříž - Kyrie Irving, jeden z nejlepších basketbalistů světa, v rozhovoru prohlásil, že je Země placatá. Jeho slova vyvolala bouřlivou diskuzi, co které se zapojili i vědci.

Únorový rozhovor byl zveřejněn na oficiálních stránkách jeho týmu NBA Cleveland Cavaliers. Zpočátku by mohl nastat dojem, že Kyrie Irving žertuje, ale jen do té doby, než třikrát zopakoval: "Země je placatá, Země je placatá, Země je placatá." Píše o tom francouzský deník Le Monde.

"Učili mě, že Země je kulatá, ale jestliže trochu přemýšlíte o tom, jak cestujete, můžete skutečně věřit, že obíháme kolem Slunce?" tázal se Irving.

O měsíc později se basketbalista vrátil ke stejné otázce. Nemluvil už přímo o placaté Zemi, ale posluchačům řekl, že je správné věřit v něco, čemu většina nevěří. "Proč bychom měli být trestáni za to, že se neshodujeme s tím, co si myslí většina? Je správné uvažovat samostatně, formulovat vlastní myšlenky a názory a být schopen je předávat dále," usoudil Irving.

Podle legendárního LeBrona Jamese platí, že když si jeho "malý bratr" Kyrie myslí, že Země je placatá, tak tedy budiž. Basketbalista Draymond Green z Golden State Warriors řekl, že neví, zda je Země kulatá, protože prý tuto otázku "dostatečně neprostudoval". Bývalý basketbalista Shaquille O’Neal se podělil o svůj názor, že je Země placatá, a odůvodnil to tak, že není možné, aby Čína "byla pod námi".

Slovník, který Kyrie Irving používá, je zajímavý. Pod záminkou, že klade otázky a žádá vysvětlení o světě, který nás obklopuje, dospívá k tomu, že nevěří vědě, a připomíná právo na intelektuální individualitu.

"Jsme ve svobodné zemi, musíte mít právo myslit si a říkat, co chcete. Když chce věřit, že Země je placatá, budiž. Hraje basketbal a nejde pracovat do NASA. Chci tím říci, že když máte problémy s chápáním okolního světa, vyhněte se povoláním, kde je to nezbytné," prohlásil astrofyzik Neil Degrasse Tyson.

Neil Degrasse Tyson pak navrhuje poslat Kyrie Irvinga a všechny, kdo si jako on myslí, že Země je placatá, do vesmíru a neumožnit jim návrat do té doby, dokud nepřiznají, že se mýlili.

Témata:  Země NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.