reklama

Profesor Frank Fenner zemřel v roce 2010 ve věku 95 let. Ještě než se tak stalo, zanechal po sobě vědec, který se mimo jiné podílel na vývoji vakcíny proti neštovicím, mrazivé varování pro budoucí generace. Tvrdí, že konec lidstva je na obzoru.

Fenner se stal významnou osobností ve vědecké komunitě, když jeho práce v průběhu 21. století vedla k vymýcení pravých neštovic. Australský vědec však zároveň věřil, že změny klimatu a přelidnění budou hlavní katalyzátory pádu lidstva, a říkal, že tento konec mohl přijít asi za sto let.

Vědec varoval, že lidstvo bude čelit stejnému zániku jako malé skupiny obyvatel Velikonočního ostrova. Tito lidé postupně vykáceli lesní porost a nastartovali vymírání živočichů se zničujícími důsledky pro ně samé. Dnes je to podle něj podobné - více lidí se podle něj musí dělit o stejné zdroje, kterých je tudíž méně. „Přijdou války o jídlo," předvídá Fenner.

Jak připomíná server Express, krátce před smrtí tento uznávaný odborník doslova řekl: „Blížíme se k zániku. A ať uděláme cokoliv, je příliš pozdě“. „Změna klimatu je teprve na začátku. Ale už teď jsme svědky významné změny počasí. Domorodci ukázali, že bez vědy a produkce oxidu uhličitého a globální oteplování mohou přežít 40.000 nebo 50.000 let. Ale svět nemůže. Lidský druh pravděpodobně potká stejný osud jako mnoho druhů, které jsme viděli zmizet,“ varoval.

„Homo sapiens vyhyne možná během 100 let. Spousta jiných zvířat taky. Je to nezvratná situace. Myslím, že je příliš pozdě,“ tvrdil Fenner. „Snažím se nevyjadřovat, protože lidé se snaží něco udělat, ale pořád to odkládají. Změna by to trochu zpomalila, ale už je tady příliš mnoho lidí,“ dodává.

Nicméně někteří odbornicí dodávají, že vzniklou situaci lze stále řešit. „Musíme nastavit revoluční změny, které jsou nezbytné pro dosažení ekologické udržitelnosti,“ dodává profesor Stephen Boyd.