Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté v Londýně házeli vejce na saúdského generála, Británie se omlouvá

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Saúdský generál Ahmad Asírí byl minulý týden na semináři v Londýně a kritici vojenské kampaně v Jemenu na něj házeli vejce. Míroví aktivistí napadli generála i slovně, podle nich by měl být zatčen. Británie se za incident omluvila. Rijád stojí v čele arabské koalice, která často čelí kritice za bombardování civilistů v Jemenu.

Asírí přijel do Británie na fórum zorganizované evropskou Radou pro mezinárodní vztahy. Setkal se tam s kritikou vojenské kampaně v Jemenu a také s házením vajec.

Šéf britské diplomacie Boris Johnson v noci na dnešek telefonicky hovořil se synem krále Salmána a zástupcem korunního prince Muhammadem bin Salmánem. Omluvil se za to, že byl generál Ahmad Asírí napaden. Princ Muhammad podle SPA poděkoval za projevený zájem a trval na legitimitě působení koalice v Jemenu.

Saúdská Arábie sestavila koalici a zapojila se s ní do bojů v Jemenu, kde proti sobě stojí šíitští povstalci a místní vláda. Šíity podporuje bývalý prezident Alí Abdalláh Sálih a Írán.

Arabská koalice bojuje v Jemenu od jara 2015. Válka si vyžádala přes 7000 lidských životů a vyvolala v zemi humanitární krizi.

Témata:  Saúdská Arábie Saudi Arabia Army Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy