Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tohle tu ještě nebylo: Trump je prý jako dobrý Samaritán, který pomáhá slabým

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Londýn - Americký prezident Donald J. Trump je „samaritán“, který „dává hlas tichým“. Tvrdí to bývalý arcibiskup z Canterbury. Jeho slova cituje server deníku The Times.

Lord Carey, anglikánský duchovní a emeritní arcibiskup z Canterbury, který úřad zastával v letech 1991 až 2002, řekl, že Trump slíbil podpořit „zraněné a bezmocné, které po sobě zanechala elita“.„Mnozí se zaleknou, když označím Donalda Trumpa jako dobrého Samaritána, ale proč ne, proč ne?“ zajímá ho.

Ve svém projevu na oxfordském literárním festivalu Lord Carey řekl: „Není pravda, že jsme zraněná a opuštěná komunita opomíjená elitou, která je příliš rozptylována a zaměstnána vlastní agendou, než aby viděla někoho v nouzi?“

„A zásah, který něco změní, přijde z nečekaného místa – od Samaritána, outsidera z opovrhované sekty v Izraeli,“ připomněl biblický příběh. Trump podle něj Američanům poskytl více než jen prázdná slova. „Pomoc nejsou jen milá slova. Je to příslib pokračující podpory.“

Bývalý arcibiskup z Canterbury také přiznává, že kdyby byl Američan, nehlasoval by pro Trumpa ani „za milion let, ale zjistil, že je velmi obtížné hlasovat pro Hillary Clintonovou“. „Americká volba a náš brexit odhalily stejnou nedůvěru v politické vedení, stejnou touhu po nové smlouvě a hlubokou touhu získat zpět naše země,“ řekl Lord Carey.

Jeho komentáře jsou v ostrém kontrastu s jinými anglikánskými lídry. V lednu arcibiskup z Yorku John Sentamu kritizoval amerického prezidenta za zákaz cestování. Uvedl, že je „mimořádné“ pro jakoukoliv civilizovanou zemi něco takového udělat.

„Nabízí se otázka, zda křesťané, jezídé a jiné náboženské menšiny na Středním východě mají dostatečný přístup k ochraně,“ řekl.„Nicméně paušální zákaz jednotlivým skupinám podkopává základní principy azylu. V Kristu jsme povoláni přivítat cizince zvláště když to zoufale potřebují," dodal.

Témata:  Donald Trump Velká Británie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy