Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při volbách v Ekvádoru se podvádělo, tvrdí poražený Lasso

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Quito - Prezidentem Ekvádoru by se měl stát socialistický kandidát vládnoucí strany Lenín Moreno (64). Výsledky jsou však velmi těsné, jeho pravicový rival Guillermo Lasso (61) proto výsledky napadne.

Moreno podle oficiálních výsledků, které zveřejnila volební komise, získal hlas 51 procent voličů, Lasso (61) dostal zhruba 49 procent hlasů.

Lasso se po vydání povolebních průzkumů mezi voliči označil stejně jako Moreno za vítěze. Po zveřejnění předběžných výsledků po sečtení 91 procent hlasů, které naznačovaly jeho prohru, prohlásil, že požádá o přepočítání výsledků, a nakonec oznámil, že podá stížnost. Lasso poukázal na to, že počítání hlasů po prvním kole voleb v únoru trvalo tři dny, kdežto nyní byly výsledky oznámeny jen několik hodin od ukončení voleb.

Lasso vyzval své stoupence, aby proti výsledkům mírumilovně, ale důrazně protestovali. "Překročili hranici," prohlásil Lasso na adresu vlády prezidenta Rafaela Correy. Jako zatím jediný důkaz uvedl nesprávné přiřazení výsledků u hlášení údajů z jednoho malého provinčního střediska do Quita.

Povolební průzkumy mezi voliči ukázaly protichůdné výsledky. Podle jednoho z nich zvítězil Lasso, podle jiného průzkumu naopak vyhrál Moreno, který hodlá navazovat na vládu současného prezidenta Correu, který stál v čele země deset let.

Výsledky hlasování ukazují, že země zůstane nadále baštou socialismu a nevydá se doprava, jako to udělala řada zemí Latinské Ameriky od Argentiny po Peru.

Lasso, který vedl banku Banco de Guayaquil, v kampani sliboval vytvoření milionu pracovních míst za čtyři roky a varoval před sliby velkorysých sociálních výdajů, které by podle něj mohly Ekvádor uvrhnout do dluhů a do krize podobné nynějšímu rozvratu ve Venezuele.

Témata:  Ekvádor volby Guillermo Lasso

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy