Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kushner zamířil do Iráku, doprovází ho nejvyšší generál USA

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Washinton/Bagdád - Jared Kushner, zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa, přijel do Iráku. Doprovází ho šéf sboru náčelníků štábů americké armády Joseph Dunford.

Zprávy médií dnes agentuře Reuters potvrdil nejmenovaný činitel Trumpovy administrativy. Kushner prý chtěl Irák vidět na vlastní oči a dát najevo svou podporu irácké vládě. S Trumpem se 20. března poprvé sešel irácký premiér Hajdar Abádí a řekl, že bude usilovat o větší americkou podporu v boji proti ozbrojencům organizace Islámský stát.

Islamisté v roce 2014 získali rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, nyní je ale zejména v Iráku ztrácejí. Často proto páchají teroristické útoky. Při tom středečním v Bagdádu zahynulo 14 lidí.

Podle iráckých bezpečnostních zdrojů vezl sebevrah v kamionu několik tun výbušnin. Mezi mrtvými jsou tři policisté, ostatní jsou civilisté, zraněno bylo přes 36 osob.

Teroristé z IS k přihlášení ke středečnímu útoku připojili také varování určené iráckým šíitům. Mají se připravit na to, že bitva, která se nyní odehrává v Mosulu, zasáhne také Bagdád, Karbalu a Nadžaf.

Iráčtí představitelé se připravují na to, že po porážce v Mosulu hnutí IS v Iráku přejde k povstaleckému způsobu existence a bude páchat jednotlivé atentáty.

Témata:  Irák Islámský stát Jared Kushner USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy