Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin po protestech odložil debatu s národem

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Tradiční debata ruského prezidenta Vladimira Putina s národem se přesouvá z dubna na červen. Podle expertů se šéfovi Kremlu nechce po masových demonstracích odpovídat na nepříjemné otázky. Kreml přišel s vysvětlení, že má Putin příliš nabitý program.

Demonstrace, které svolal Navalnyj 26. března, se konaly po celé zemi. V Moskvě na nepovolený protest přišlo na 30.000, policie z nich zatkla více než 1000. Méně početné demonstrace se odehrály i v desítkách dalších měst. Šlo o největší protesty od přelomu let 2011 a 2012.

"Téma korupce je velice výbušné. Vrhá stín nejen na (premiéra) Dmitrije Medveděva, ale i na samotného Vladimira Putina. Korupční skandály jsou dílem nejen (opozičního předáka) Alexeje Navalného. (Navalného) film (o premiérově zbohatnutí) se trefil do negativních nálad, vyrůstajících zdola. Podle mých podhodnocených propočtů se za poslední dva roky objevilo 750 až 800 korupčních skandálů," řekl deníku Kommersant ředitel sociologického střediska Levada Lev Gudkov, podle kterého se Putinovi "zjevně nechce" odpovídat na otázky na toto téma.

"Věc spočívá nejen v tom, že teď je nevýhodné pořádat debatu v přímém přenosu kvůli protestním akcím. Jde také o to, do debaty je nutné jít už s kampaní. Je ale zapotřebí čas, aby se dala promyslet dramaturgie, taktika, poselství, image," usoudil politolog Konstantin Kalačev.

Ruské ministerstvo vnitra uvedlo, že policie tuto neděli zatkla 31 lidí, kteří se pokusili o úřady nepovolený protestní pochod na Triumfální náměstí v Moskvě. Podle AP dalších sedm osob zadržela policie na náměstí poblíž Kremlu.

Minulou neděli se v téměř stovce ruských měst sešli demonstranti k protestu proti korupci v nejvyšších patrech ruské politiky. Jen v Moskvě se pochodu podle organizátorů zúčastnilo několik desítek tisíc lidí, zhruba tisícovku z nich včetně organizátora Alexeje Navalného policie zadržela. Část z nich byla potrestána pokutou nebo až patnáctidenním vězením, opoziční vůdce Navalnyj obojím.

Témata:  Vladimír Putin demonstrace v Rusku Rusko

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy