Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové se bouří, chtějí chtějí sesadit elity

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha/Moskva – Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj poskytl veřejnosti znepokojující video o pohádkovém majetku současného premiéra Dmitrije Medvěděva. Rozpoutal tak vlnu protestů po celé zemi. Hlavním cílem protestujících bylo poukázat na všudypřítomnou korupci ruského mocenského systému.

Vlna nepokojů byla největší od zimy v letech 2011-2012, kdy vyšli lidé do ulic kvůli údajně zmanipulovaným prezidentským volbám. Nynějších protestů se jen v Petrohradě zúčastnilo až 15 tisíc lidí, v Moskvě 8 tisíc. Celkově se odhaduje počet protestujících v Rusku na 60 tisíc lidí.

Podle exministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové (LES) byly protesty zaměřeny nejen proti zkorumpované a neefektivní vládě, ale také proti samotnému vládci systému, Vladimiru Putinovi.

„Dvojka Putin-Medvěděv je u moci příliš dlouho a ekonomické problémy běžných Rusů se prohlubují, mimo jiného i kvůli sankcím za okupaci Krymu.“ zmiňuje Stehlíková.

Exministryně v blogu na serveru aktuálně.cz dále uvádí, že současných protestů se nově účastní zejména mladí lidé, které již „nebere nostalgie po zlatých sovětských časech“, ale kteří chtějí po postupu vpřed k vytvoření liberální demokracie západního střihu. Zároveň však dodává, že k tomu těžko dojde bez politického programu.

Velmi slabou občanskou společnost a marginalizovanou opozici se zatčeným lídrem čeká těžký úkol. „Ale žádnou společnost nelze zmrazit na desetiletí. Společenský protitlak stoupne natolik, že v horizontu let či dokonce měsíců lze očekávat "revoluční" kroky elit shora na způsob další „perestrojky“, ledy se pohnuly.“ myslí si exministryně.

Ruská dvojka prezident-premiér nyní čelí výzvě, jak s touto nespokojeností naložit. První Putinovy reakce byly zdrženlivé. Prezident se ohradil proti výzvám západních zemí k propuštění zadržených demonstrantů a označil je za tlak vyvíjený na vnitropolitické poměry Ruska.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy