Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti se nevzdávají, u Calais zakládají nové tábory

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Humanitární organizace tvrdí, že se do severofrancouzského města Calais vrací stovky migrantů. Asi polovinu z nich tvoří děti bez doprovodu nebo mladiství. Informuje o tom server deníku The Guardian.

Jen několik měsíců poté, co úřady srovnaly se zemí uprchlický tábor v Calais, se oblast opět začíná hemžit migranty, kteří sní o životě ve Velké Británii. Humanitární organizace hlásí několik set nových migrantů, kteří přišli v posledních týdnech.

„Eritrejci a Súdánci jsou všude podél nábřeží, nejsou tu uvítacího centra,“ řekl Amin Trouve-Baghdouche z organizace Lékaři světa. „Bloudí tu a jsou opuštěni státem. Polovina z nich jsou teenageři ve věku asi 15 až 17 let a nemají tu rodiny,“ vysvětluje.

Podle humanitárních pracovníků si skupiny uprchlíků postavily v nedalekých lesích malé tábory. „Afghánci si vybudovali místo v dobře skryté oblasti. Tam spí,“ uvedl jeden z nich. Dodal, že Afričané, z nichž většina je ještě velmi mladá, spí několik hodin v houští než přijde policie a vyžene je. Někteří také tráví čas v prostorech tamní organizace Secours Catholique. Tam ale mohou pobývat jen od 9:00 do 17:00.

Podle odhadů se počet migrantů v Calais v tuto chvíli pohybuje mezi 400 až 500. Jejich znovuobjevení vyvolává otázky ohledně francouzských snah efektivně se vypořádat s problémem uprchlíků a imigrantů v Calais. Než byl tábor v listopadu loňského roku rozebrán, žilo v něm asi 10 tisíc lidí.

„Vypadá to, že jsme se vrátili zpět o tři roky - do dubna 2014, kdy tu bylo 300 nebo 400 migrantů,“ uvádí místní policista Gilles Debove. „Pokračujeme v hlídkách, rozdávání jídla, vyptávání se a hledání útočiště pro děti a mladistvé, ale není to k ničemu.“ I ve dvě hodiny ráno je podle něj možné vidět děti pohybující se podél silnice vedoucí do přístavu.

Také Jean-Marc Puissesseau, výkonný ředitel přístavu, má pocit, jako by se čas vrátil o pár let, a řekl, že úřady musí bedlivě sledovat situaci a zabránit jejímu stupňování. Nový regionální lídr, Fabien Sudry, přislíbil, že už v oblasti po zničení Džungle nebudou „žádné trvalé tábory a žádné squaty“. Připomněl, že v oblasti pracuje asi 500 policistů.

Také místní orgány v Calais trvají na tom, že nedovolí, aby se objevil nový tábor. Starostka města Natacha Bouchartová se dokonce pokusila zakázat distribuci potravin, krajský soud ale toto opatření zrušil. Podle Vincenta Conincka z skupiny humanitární pomoci Secours Catholique ale opravdu není důvod k oslavám, protože soud jen tímto rozhodnutím povolil nakrmení dětí, které žijí venku.

Nelíbí se mu ani to, co označuje za „policejní obtěžování“. Dodal, že se změnilo také veřejné mínění, které je teď silně nakloněné krajně pravicové, nacionalistické a protiuprchlické Národní Frontě. Celá azylové kultura podle něj byla „demontována ve stejnou dobu jako tábor Džungle“.

Francouzský ombudsman Jacques Toubon nedávno odsoudil skutečnost, že podpora pro migranty klesla na nejnižší úroveň za posledních několik desetiletí. Úřady kritizoval nejen za to, že „neposkytují dostatek prostředků pro ochranu základní lidské důstojnosti, ale také za to, že zakazují občanské společnosti tyto nedostatky napravit“.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy