Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové objevili v Egyptě pozůstatky 4000 let staré pyramidy

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Archeologové v Egyptě hlásí další významný nález. Objevili pozůstatky dosud neznámé pyramidy postavené během 13. dynastie faraonů, kteří vládli před asi 3700 lety.

Nález se nachází na sever od Lomené pyramidy faraona Snofrua. Ta za svůj název vděčí tomu, že se její stěny asi v polovině výšky lámou do ostřejšího úhlu, je asi 4500 let stará. Podle odborníků je příkladem prvního pokusu o postavení pyramidy s hladkými stěnami.

Správce nekropole Ádil Ukáša uvedl, že nově objevené pozůstatky pyramidy zahrnují vnitřní části pyramidy, včetně chodby.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Zatímco v roce 2015 Egypt navštívilo 9,3 milionu turistů, v roce 2010 jich bylo 14,7 milionu. Egyptský ministr cestovního ruchu však začátkem měsíce oznámil, že by se počet návštěvníků Egypta mohl v blízké době přiblížit k počtu turistů před povstáním.

V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je zajištěna dostatečně. MZV dále doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry.

Témata:  Egypt archeologové historie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy