Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin může rozpoutat globální katasfrofu, tvrdí ukrajinský generál

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Rusko se připravuje na zahájení dalšího kola eskalace situace v Donbasu. Tvrdí to Viktor Muženko, ukrajinský generálplukovník a náčelník Generálního štábu ozbrojených sil na Ukrajině. Jeho slova cituje agentura Unian.

„Žádné vtipy. Události posledních dvou týdnů dokazují ruské přípravy na zintenzivnění bojů v Donbasu,“ napsal Muženko na Twitteru.  Na své stránce na Facebooku šéf generálního štábu dodal: „Je tu další maniakální hrozba pro Ukrajinu, kterou Putin vyjádřil na fóru s názvem Arktida - území dialog. Domnívám se, že je to pouze Rusko, kdo může zorganizovat globální katastrofu. Pokud by nebylo Západu, Rusko by to již dávno zorganizovalo.“

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu na fóru Arktida - území dialog řekl, že ve Spojených státech existuje názor, že „čím horší bude vztah mezi Ukrajinou a Ruskem, tím lépe pro ně,“ a to by podle něj „mohlo vést ke globální katastrofě a globálnímu konfliktu.“

V ukrajinských médiích se před několika dny objevily spekulace o cestě klíčového poradce ruského prezidenta na východ Ukrajiny. Vladislav Surkov, který v Kremlu podle ruského tisku zodpovídá za vztahy s Ukrajinou, měl podle nepotvrzených zpráv navštívit povstalecký Luhansk.

Žádné oficiální zprávy v Rusku ani na Ukrajině o Surkovově donbaské misi nejsou. List Ukrajinska pravda se ve své zprávě odvolává na zdroje v ukrajinské tajné službě SBU. Podle agentury Unian ukrajinská kontrarozvědka zprávy o Surkovově cestě prověřuje.

Pátrá prý i o údajné návštěvě kremelského mluvčího Dmitrije Peskova na území kontrolovaném separatisty. Sám Peskov novinářům řekl, že informace o jeho tajné cestě do Donbasu jsou „jen další kachna". Přítomnost Surkova v jednom z hlavních povstaleckých center ale přímo nevyloučil. Podle agentury Unian Surkov v Luhansku může připravovat změnu ve vedení místní „lidové republiky". 

Témata:  Ukrajina Rusko Doněck Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy